Kezdőlap / Napi Ige / Napi Ige, 2012 július 5.

Napi Ige, 2012 július 5.

„Minden útai tiszták az embernek a maga szemei előtt, de aki a lelkeket vizsgálja, az Úr az.” Péld 16,2

Biztos voltunk már olyan helyzetben, hogy nem akartunk valamit kimondani, de mégis megtettük. És úgy értetlenül álltunk meg, hogy vajon én most ezt miért mondtam? Nem kellett volna kimondani, mert rossz hatással van a másik emberre, és rám is negatív fényt vet. Valami egészen más szalad ki a számon, mint amit akartam, másképp történik, mint terveztem. Nálunk nagyobb, tőlünk független erők befolyását érezzük ilyenkor meg. Isten azonban az erők teremtője és irányítója.

Istennek eme hatalma és helyes útbaigazítása megmutatkozik abban is, amit így fogalmaz meg az Igénk, hogy „minden útai tiszták az embernek a maga szemei előtt, de aki a lelkeket vizsgálja, az Úr az.” Vagyis meg vagyunk arról győződve, hogy az az életmód, az a felfogás mely jelen pillanatban jellemez engem, az helyes. Az követésre méltó, és ha talán Istenfélők vagyunk, akkor azt is gondoljuk, hogy ez az élet Istennek tetsző élet. De vajon valóban így van? Ha Isten megvizsgálja a mi lelkünket, akkor mit találna abba? Lenne-e abban folyamatos harc a gonosszal szemben? Vagy azt látná, hogy lepaktáltunk vele!? Lenne-e megértés, odafigyelés, vagy önmagunk sorsával vagyunk elfoglalva!? Vagy lenne-e olyan gondolkozásunk, amely Isten bölcsességén alapul, és a kimondott szóban is ez mutatkozik meg? Vagy esetleg olyan gondolataink vannak, melyeket jobb lenne magunkban tartani!? Vagy azt látná, hogy törjük magunkat, mert nem sikerül se ez se az, és feltesszük a kérdést, hogy miért van ez így, akkor milyen feleletet kapunk? Nincs meg bennünk az Isten iránti bizalom?

Folytathatnánk a sort a végtelenségig, de úgy gondolom, hogy akkor rosszabb fényben tündökölnénk. De ezen lehet változtatni. Nem könnyű bár, de Isten kegyelmével sikerülhet. Nagyon szép üzenetet hordoz a 7. vers, ha látszik rajtunk a szándék a jó irányba való változásra, akkor jóakarattal lesz hozzánk az Úr, sőt ellenségeinket is mellénk állítja. Azon gondolkozzunk el a mai nap, hogyha Isten megvizsgálná a mi útainkat és gondolatainkat, mit találna abban. Ámen

Szóljon hozzá