Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Nagykátai vendégek Lázáriban

Nagykátai vendégek Lázáriban

Forrás: HÍRLAP.RO

A magyarországi Nagykáta gyülekezetének küldöttségét látta vendégül szombaton és vasárnap a Lázári Református Egyházközség.


A nagykátaiakkal való testvérgyülekezeti kapcsolat a lázári lelkipásztor, Képíró Gyula kezdeményezésére történt.
– A neves Káta nemzetség egyik fő ága Lázárihoz köthető, ez indított arra, hogy megkeressem a nagykátai egyházközség vezetőit és felvessem a kapcsolat kialakítását. A kezdeményezést örömmel fogadták, és miután tavaly november végén ellátogattunk a dinamikus, fejlődő egyházközségbe, most ők látogattak el hozzánk – foglalta össze a testvérgyülekezeti viszony történetét a lázári lelkész. (Szerk. megj.: A Káta-nemzetség tagjai a tatárdúlás előtt telepedtek le Szatmár megyében. A nemzetségnek két fő ága ismert: a csaholyi – Nyírcsaholy és környéke – és a lázári – Lázári, Kissár, Kisbábony, Sándorhomok – ág.
A Pest megyei Nagykátáról Makay László lelkipásztor vezetésével 14 fős küldöttség érkezett Lázáriba szombaton. A házigazdák bemutatták a látogatóknak a település templomait, Szatmárnémeti nevezetességeit, majd a lelkipásztorok a gyülekezetek helyzetéről, az együttműködés további lehetőségeiről beszéltek. Tegnap ünnepi istentiszteleten a nagykátai lelkész hirdetett igét Lázáriban, és a két közösség tagjai ünnepi ebéd keretében folytathatták az ismerkedést, mélyíthették el a kapcsolatot. Képíró Gyula szerint máris több konkrét ötlet vetődött fel a jövőbeni együttműködést illetően. Így például a közös magyarországi és erdélyi kirándulás, lévén hogy kiderült: mindkét egyházközség rendszeresen szervez tagjai számára kisebb-nagyobb kiruccanásokat.
F. I.