Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Nagygéci zarándoklat – Annyi marad meg belőlünk amennyit megbecsülünk elődeinkből

Nagygéci zarándoklat – Annyi marad meg belőlünk amennyit megbecsülünk elődeinkből

Szatmár-Kültelek ebben a gondolatban kötődik Nagygéc-Megmaradás Temploma – és Emlékparkja Makovecz Imre által megálmodott Komplexumához.

Az 1970 május 13-án árvízsújtotta falut az akkori rendszer több más ősi településsel együtt nem engedett újjáépíteni. Nagygécet akkor több mint hétszázan lakták. Ezt hívják a helyiek a -magyar falurombolásnak-. Tűnjön el a múlt Árpád-kori templomaival, ősi hagyományaival..; ez volt az ördögi terv. Részben sikeres is volt a végrehajtás. Csak az Árpád-kori templom és néhány melléképület romos, gazos málladozó jelenléte emlékeztetett a múltra. A politikai rendszerváltást követőn Makovecz Imre világhírű  organikus-műépítész Csenger város felvirágoztatása terve kapcsán látta és érezte meg a hely -memento-, vonzását. Munkatársai fejezték be a ma Megmaradás temploma és Emlékpark komplexumot.

Az Emlékparkban több ezer gondolat; több mint egyezer csak a trianoni határokon túlra rekesztett részekről érkezett a meghirdetett Park márványtábláira. Ezek a gondolatok üzennek az utókornak.

11 évvel ezelőtt kezdődött Juhász Ferenc, ma a Nagygécért Közhasznú Egyesület elnöke által kezdeményezett és szervezett júliusi találkozósorozat melynek utóbbi állomásán július 20-án Szatmár-Kültelek Református Egyházközség mint meghívott, népes küldöttséggel volt jelen.

A Komplexum bemuatása, istentisztelet, múzeumlátogatás, kulturális műsor, a -Gulágra hurcolt reformátusok – kiállítás megnyitója után, ebéddel kínálták a résztvevőket a szervezők.

Több kormány és önkormányzat szintű képviselő is megtisztelte jelenlétével az alkalmat.

A szervezők szeretettel várják továbbra is az idézeteket, gondolatokat beküldő települések és szervezetek képviseleteit akár kiemelt rendezvényekre, akár látogatásra.

Az emlékező istentisztelet igei üzenete erősítette hitünket:

„De mi nem a meghártálás emberei vagyunk, hogy elvesszünk, hanem a hitéi hogy életet nyerjünk” (Zsid. 10, 39.)

A külteleki küldöttség emlékművet koszorúzó üzenete pedig:

 – Soli Deo Gloria- Egyedül Istené a Dicsőség-, múltért, jelenért, jövőért és azért a szép, tartalmas, felemelő napért és együttlétért amelyben részünk lehetett.

2019. július 21. Szatmár-Kültelek

Nagy-Kasza Katalin

                                                                                                                                                                                                                                                   S.D.G. elnök

http://nagygecmegmaradastemploma.hu/

Szóljon hozzá