Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Megújulás – Reformáció – Együtt az egyházmegye

Megújulás – Reformáció – Együtt az egyházmegye

A reformáció nem más, mint igehirdetés. Az igehirdetés pedig nem szorítható a templom falain belülre. Nincs kétféle élet: egy az Isten hajlékán belül, másik pedig az Ő tudtán kívül. A reformátorok ötszáz évvel ezelőtt fedezték fel újra, hogy az embernek a mindennapokban van szüksége az örömhírre, Isten kegyelmére.

Szatmár és környéke ezen az úton igencsak az élen járt. Az akkori reformátoroknak és főuraknak köszönhetően több helyszínen is zsinatokat szerveztek, melyek meghatározó rugóivá váltak a 16. századi magyar egyházreformációnak.

A Szatmári Református Egyházmegye túl azon, hogy méltóképen szeretne emlékezni reformátoraira, a lényegre, azaz Istenre szeretne mutatni akkor, amikor MEGÚJULÁS – Együtt az egyházmegye címmel programsorozatot szervez, közösségben Istennel és egymással.

Szeptember 1-én és 2-án, pénteken és szombaton, több helyszínen is a reformációra összpontosítanak. Luther Mártont, a reformátort egyszer megkérdezték: mit tenne, ha holnap eljönne a világvége? Válasza: Ültetnék egy fát… Ennek margójára 500 fát ültetnek Vetésen. Ezen kívül pénteken fotópályázat eredményhirdetésére és kiállítására kerül sor. Szatmárnémetiben az egyik református óvoda alapkövét teszik le, a reformációval kapcsolatos kiállítás a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban lesz, este pedig a Szatmárnémeti Északi Színházban egy előadást tekinthetnek meg a jelenlevők.

Az eseménydúsabb nap szombaton, azaz 2-án lesz. Rétegspecifikus szerveződésben, délelőtt 10 órától a Németi templomban a fiatalok, a Láncos templomban a nőszövetségek, a Kálvin házban a presbiterek, a Református Gimnáziumban pedig a gyermekek gyűlnek össze. Délután emlékjelet avatnak a Kálvin téren, majd délután 3 órára együtt vonulnak fel a város központjába, ahol úrvacsorai közösségben, szabadtéri istentiszteleten adhatnak hálát Istennek az elmúlt ötszáz évért. Igét hirdet majd Csűry István püspök, szolgál több esperes és lelkipásztor. Standokon, bemutató anyagokon keresztül ismerkedhetnek meg különböző egyházközségekkel, egyházi szervezetekkel. Ünnepi műsoron köszöntések, tánc, szavalat és ének is elhangzik. Mészáros János Elek és a Bolyki Brothers koncertje teszi fel a pontot az i-re, vagyis a habot a tortára, ha már évfordulót, születésnapot ünnepelnek. Mindenkit szeretettel várnak az eseményekre, nemcsak reformátusokat, hanem más felekezethez tartozókat is, mert jó együtt, egy közösségben lenni Istennel és egymással. Ez adhat reményt a megújulásra, melyre mindenkinek szüksége van.

Szóljon hozzá