Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Megjelent a Szatmári Kalendárium 2020

Megjelent a Szatmári Kalendárium 2020

Forrás: frissujsag.ro

Száz évvel a trianoni békediktátum után milyen lehetőség van magyarként megmaradni Szatmárban? Jóléti társadalmunk igényei mennyire ‘világgá üldözők’? Mit ér nekünk a szatmári képzőművészet ma? 

Kilógott a megszokott kiadványok sorából — hiszen a kövekből és lelkekből épült Szatmár kultúrájának, hagyományainak, gondolkodásmódjának, történelmének egy-egy szegletét is bemutatta —, ugyanakkor hiányt pótolt a bulvárt elkerülő, gondolkodásra késztető írásokból összeállított 2019-es Szatmári Kalendárium, és sokan firtatták: lesz-e folytatása? „A kérdésfelvetés jogos volt, hiszen az utóbbi három évtizedben nagyon sok kezdeményezésről tudunk — lapok, évkönyvek, időszakos kiadványok jelentek meg —, és ezek közül nagyon sok olyanról is, ami hamarosan megszűnt. Íme, itt van a Szatmári Kalendárium 2020, ami azt jelenti, hogy van folytatás, remélhetőleg gazdagabb, változatosabb és színvonalasabb tartalommal” — fogalmaz előszavában Elek György szerkesztő. Hiszen a kalendárium az az év napjait, évfordulókat, ünnepeket, eseményeket, jó esetben olvasmányokat is tartalmazó évkönyv, amelynek elsődleges feladata az idő múlásának jelzése — 2020 pedig egy jó darabnyi idő elteltének s egy francia kastélybeli szerződés aláírásának az évfordulója is: 1920 jelentős év a magyarság életében, történelmében, emlékezetében, hiszen a száz évvel ezelőtt történtek végképp megváltoztatták minden magyar életét; azokét is, akik a jelenlegi Magyarország határain belül maradtak, és azokét is, akik azokon kívülre kerültek. Ekkor kezdődött el a magyarság szétszóródása, hiszen a trianoni döntés után és az annak következtében kialakult helyzetek miatt a határon túli magyarok tömegesen hagyták el szülőföldjüket, egyesek a mai Magyarországra, mások Nyugatra menekültek.

Száz év nem volt elegendő, hogy rendeződjenek a dolgok. Nagyon sokan még mindig a múltat siratják, egyre kevesebben vannak, akik a jelenlegi helyzetben, a mostani lehetőségeket kihasználva igyekeznek haladni az önmegvalósítás útján, egy olyan közösséget megtartva és megerősítve, ami védelmet, biztonságot, jólétet biztosít számukra. Száz év tanulsága rá kell ébressze a magyarokat arra: a megmaradás egyetlen lehetősége annak a felismerése, hogy mindenki csak ott lehet otthon, ahol született, aki erről az otthonról lemond, az nem csak otthontalanná válik, hanem azt másnak, másoknak adja át. Az egyik cikket Király Lajos esperes jegyzi.

A Szatmári Kalendárium 2020 írásai arra mutatnak rá, hogy a trianoni békediktátum után száz évvel igenis van lehetőség itt, Szatmár megyében magyarként élni, magyarként megmaradni, otthont teremteni a szülőföldön — teszi ezt egyrészt politikusi szemszögből, másrészt mai jóléti (?) társadalmunk igényeit, elvárásait, érzelmeit (vagy épp érzelemmentességét) körbejárva, hiszen mindezek jelentősen hozzájárulnak, ugyanakkor eredményei is annak, hogy valaki csomagolja-e a bőröndjét s indul a nagyvilágba másik, második otthont keresni. Az évkönyv kultúrtörténeti érdekessége a szatmári képzőművészek emlékezete, amelyben Muhi Sándor művészettörténész — akinek Nap-grafikái teszik hangulatossá az évkönyv naptári részét — nem csak a nagy politikai, ideológiai, társadalmi változások viharaira pillant vissza, de azt is firtatja, hogy ezek a művészek és az általuk létrehozott életművek mit is jelentenek a mai szatmári számára. De nem kevésbé érdekes-színes a Brighella Bábszínház eltelt 15 évére való visszapillantás és az egyre inkább teret hódító s divatossá váló hobbi-biogazdálkodásba való betekintés.

A Szatmári Kalendárium 2020 megvásárolható a Szatmári Friss Újság szerkesztőségében (Szatmárnémeti, Retezatului utca 23. szám) munkanapokon 8–17.30 óra között.

Szóljon hozzá