Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Király Lajos. Utolsó óra

Király Lajos. Utolsó óra

„Gyermekeim, itt az utolsó óra…” (1Jn 2,18)

Olvasandó: 1Jn 2,18-29

A 2018-as esztendőből lassan itt az utolsó óra, pedig azt reméltük egy évvel korábban, hogy nem érkezik el ilyen hamar. Az idő azonban telik és az ünnepnapok érkeznek. Pilinszky János írja az időről, hogy a ritmustalan idő, amelyben nincsenek ünnepek és állomások, nem más mint „iszonyat és monotónia”. Szükségesek tehát az ünnepnapok, amelyek ritmust és szünetjelt kölcsönöznek a hétköznapoknak.

A Krisztus által is említett kegyelmi időnek (kairosz) méltósága van, ahogyan Kálvin János is ezzel kapcsolatosan fogalmaz: „mert úgyszólván akkor érett meg az idő, melyet Isten az Ő örökkévaló határozatával megállapított”, amikor Jézus megjelent. János apostol figyelmeztetésként használja a fenti mondatot, hiszen az „utolsó óra” az az idő, ami Jézus Krisztus hatalomban és dicsőségben való eljövetelét közvetlenül megelőzi. Tehát éppen ebben az időben éljük az életünket.

 Az idő Istentől jövő ajándék, ezért fontos számunkra az a kérdés, hogyan viszonyulunk hozzá? Az esztendő utolsó napja alkalmas idő arra, hogy egy pillanatra megálljunk, visszatekintsünk és mérlegeljünk. Az utolsó óra krízis és ajándék egyszerre, benne rejlik az élet paradoxona: a múló idő fájdalma és a jövő reménysége. Hálásak lehetünk, hogy Isten ezekben az utolsó órákban is velünk van.

                                                            Ámen!

Király Lajos,

Batiz

Szóljon hozzá