Kezdőlap / Nincs kategorizálva / Internetes Harangszó

Internetes Harangszó

Forrás: Harangszó

A királyhágómelléki reformátusok lapja két éve, 2009 elején internetes kiadással jelentkezett. A www.harangszo.blogspot.com nevű oldalon, zömében a nyomtatott kiadástól eltérő anyagok szerepelnek. A naponta frissülő blog-oldalra, az elmúlt bő két év alatt több, mint 140 ezren kattintottak, míg átlagosan naponta 2-300-an olvasnak bele.

Az elmúlt évek során a világháló az egyik legnépszerűbb kommunikációs eszközzé nőtte ki magát. Ebből adódóan ma már nem csak a sajtó részére, de az egyházak számára is evidencia a használata. Lám, a népszerű magyarországi keresztyén portál, a Parókia már tíz éves működésre tekint vissza. Indulásakor sokan talán még kétkedve és némi botránkozással olvastuk az oldal mottóját, miszerint az ifjak ma már Istent is a neten keresik… Pedig a lényeg nem azon van, hogy hol, hanem hogy keresik-e?
A Harangszó-oldal létrejöttéhez az ötletet, azon túl, hogy nagyon időszerű volt a létrejötte, voltaképpen egy 2007-ben tett felvetés adta. Az év októberében, a II. Partium-Felvidék testvéregyházi találkozón Csűry István főjegyző egy Református Hírügynökség létrehozásának gondolatát osztotta meg hallgatóival. Nos az ötlet, némi továbbgondolással a Harangszó internetes oldalát, internetes kiadását eredményezte.
Ezzel a lap mondhatni kilépett a globális világfalu színterére, hiszen olvasóinak csupán fele romániai illetőségű, miközben 35 százalék az anyaországból, a maradék pedig Európa és a világ többi országából való.
Az oldal létrejötte másokat is kezdeményezésre bátorított. Ma már több egyházmegyénk (Érmellék, Arad, Szatmár) is önálló internetes oldalt működtet.
A Harangszó blog-oldal, csakúgy, mint a nyomtatott kiadás rovatokat is tartalmaz. Egyúttal honlap-adatbázisként is használható. A parókiás kollégák jól „sejtették”, valóban megtalálható a neten is Isten, azaz csakúgy, mint a nyomtatott kiadásban, itt is az igei üzenet a fő mondanivaló. Ezt a Médiavilág rovat követi, melyben egyházi (református, katolikus, evangélikus oldalak, a magyar mellett német és angol nyelven) és világi lapok találhatók. Az Eklézsia rovatban királyhágómelléki és külhoni, gyülekezeti, egyházmegyei és kerületi honlapok találhatók. Csakúgy, mint a nyomtatott Harangszóban, itt is kiemelt szerepet, önálló rovat-, azaz linkgyűjteményt kap az ifjúság.
Fontos szerepet töltenek be egyházi és világi médiapartnereink is (pl. az egyházmegyei honlapok, a hirkereso.ro és mások), akiknek köszönettel adózunk, hogy felhívják olvasóik figyelmét a www.harangszo.blogspot.com-ra.
Istennek legyen hála az internetes oldal létrejöttéért, betöltött szerepéért; kívánjuk, hogy lehessen a továbbiakban is az evangélium közvetítője.
F. T.

Szóljon hozzá