Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Interaktív történelemórák a Magyar Szent Korona „társaságában”

Interaktív történelemórák a Magyar Szent Korona „társaságában”

A Magyar Szent Korona hiteles másolatát tekinthették meg június 5-én, kedden,  a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban található Szatmári Református Egyházmegye Esperesi Hivatalának tanácstermében.

Dr. Ajtay Zénó kaposvári szívsebész, címzetes egyetemi docens és Kánya Zsolt-Attila kémeri lelkész, egyházkerületi főjegyző jóvoltából érkezett a pécsi múzeumból a korona. Utóbbi elmondta: „A professzorral való beszélgetés közepette rájött, hogy az egyetemen is tanitó tanár nagyon szereti a történelmet, s kiderült az, hogy magángyűjteményében ott van a Szent Korona hiteles másolata, amit ő saját anyagi forrásaiból finanszírozott, illetve ötvösmesterrel készíttetett el.” Ebben a beszélgetésben mondta el a professzor, hogy neki nagy álma, hogy Erdélyben is kiállíthassak a koronát, hiszen származását tekintve ő erdélyi.

Ez valósult meg kedden a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban, ahol Király Lajos fogadta a nemzeti kincs másolatát, és ahol többszáz fiatal, több turnusban érkezett az interaktív történelemórára, erősítve az identitásukat. Innen aztán Zilahra és Nagyváradra vándorolt a korona, amely helyeken szintén a református gimnáziumok adnak „szállást” az értékes hitelesített másolatnak. Mind a szatmári, mind pedig a zilahi Refinek is iskolalelkésze volt a szatmári származású kémeri lelkész, ezért is kötelességének tudta be, hogy az ott tanuló diákok, és mások épüljenek ez által.

Szóljon hozzá