Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Idősek Világnapja – Pályázatot nyert Dr.Higyed István temesvári nyugalmazott lelkipásztor

Idősek Világnapja – Pályázatot nyert Dr.Higyed István temesvári nyugalmazott lelkipásztor

18A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sajtófőosztálya 2011 decemberében közös pályázatot hirdetett annak kapcsán, hogy a 2012. évet a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évének nyilvánították.

A pályázatra, amely az „Életút” nevet viselte, Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondása szerint több mint kettőezer-hétszáz pályamű érkezett, nem csak Magyarországról, hanem a Kárpát-medence környező országaiból, Nyugat-Európából és a tengeren túlról is.

A Bíráló bizottságnak – (Jókai Anna – író, a bíráló bizottság elnöke, Hanák Gábor – filmrendező, a bíráló bizottság tagja, Kalász Márton – költő, a bíráló bizottság tagja, Kozma Huba – író, a bíráló bizottság tagja) – nem volt könnyű feladata a végső sorrendet felállítani.

A végső ünnepélyes díjazásra 2012 szeptember 24-én került sor az Idősek Világnapjához kapcsolódóan a Múvészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A díjátadáson, a mintegy 1200 meghívottat  Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere valamint Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár köszöntötte.

Jókai Anna Kossuth-díjas író- és költőnő, az Életút pályázat zsűrijének elnöke annak az örömének adott hangot, hogy a pályázat megmozgatta az unokák nemzedékét is, akik ilyen formán a nagyszülők életének eseményeit alaposabban megismerhették. A bíráló bizottság a beérkezett dolgozatokat azonos szempontok alapján bírálta el.

Az ünnepélyes dijátadást követően, amely egy másik pályázat nyerteseit is fölsorakoztatta, a meghívott előadóműveszek  örökzöld melódiákkal szórakoztatták a hálás közönséget.

Dr.Higyed István pályázata első díjat nyert a népes mezőnyben. A Gyötrelmesen gyönyörűséges élet – cím, Jókai Anna szerint telitalálat, hiszen mindannyiunk élete ilyen: gyötrelmes és gyönyörűséges. A média képviselőinek kérdésére Higyed István elmondotta azt, hogy a dolgozat címe saját életútján túl a kisebbségi sorsban élő magyar református lelkipásztorok gyakran gyötrelmes, mégis gyönyörűséges szolgálatát tükrözi.

Higyed Istvánt, aki az egyetlen határon túli  fődíjas, az eseményre elkísérte a Szatmári Református Egyházmegyében szolgáló két lelkipásztor fia és családjaik.

Részletesebb információ: http://eletut.kormany.hu/

Szóljon hozzá