Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / H vogat a Lib ni T bor is
[*~ alt *]

H vogat a Lib ni T bor is

A Szatm ri Reform tus Egyh zmegye k t t borral b szk lkedhet. Ez egyiket nem is olyan r g adt k t s vette birtokba az ifj s g, a presbit rium. Nagyon j l fel van szerelve, hideg meleg v z van folyamatosan, t len f teni is lehet. Istennek adunk rte h l t. Viszont van m g egy t bora az egyh zmegy nek s az nem itt a k zelben van. Ott nincs ram, hideg v z az van b s ggel, s van meleg is, ha f t hordunk az erd r l,t zet rakunk, s megmeleg tj k azt. Ebben a t borban nincs wifi, s t ritk n van telefonjel is, s tal n a mai fiatals g ezt hi nyolva nem megy el a Hargit n tal lhat Lib ni t borba.

Nem volt ez mindig gy. Voltak olyan vek, amikor t ljelentkez s volt. M r a febru ri h napban lefoglalt k az id pontot a gy lekezetek s a lelkip sztorok,presbiterekekkel, vagy desany kkal egy tt vitt k fel az ifjakat. Milyen let volt az: rengeteg t r z s, esti t bort zek, a nagy melegben a Sikassz patakj ban vis t s lubizkol sok, k z s besz lget sek, jszakai s t l sok. Ez sajnos m r a m lt . Valamit elrontottunk! Valamit nem j l csin ltunk! A term szet szeretet t s annak rz s t felv ltotta a technika. Mire is menjek el a hegyekbe s t lni, ha n h ny kattint ssal megn zhetem a hegyet a sz m t g pemen. A szem lyes megtapasztal st felv ltotta a k nyelem.

No de hol is van az ez a Lib n? Sokat kell addig utazni: t bb a kanyar Lib nig, mint az egyenes – mondta egyszer az egyik gyermek. Szatm rn metit l 450 km-re tal lhat , Gyergy szentmikl s s Udvarhely k z tt ter l el. A falucsk t mintegy 50-70 ember lakja, s hegyen az egyik tiszt son, gy ny r kil t ssal tal lhat az egyh zmegye t bora. Ebben az vben – n legal bb is gy fogalmazn k – “luxus” k r lm nyeket teremtett nk. Na nehogy valaki azt gondolja, hogy van m r ram, meg internet, meg a csapb l folyik a v z. h nem! Nem err l van sz . Mindegyik h l helyis get fel j tottuk: a sarkokat lemezzel bor tottuk be, hogy a r gcs l k ne tudjanak bemenni az p letekbe, minden szob ban j padl t tett nk le, kimeszelt k a nem faburkolattal rendelkez helys geket. Az emeletekre gyakat k sz tett nk, j p rn kat s paplanokat v s roltunk. Ezen k v l, ami eddig nem volt egy k t f lk s zuhanyz t p tettek a mesterek. A t bor ter let n van egy k t sva, melybe az es v z s a talajv z meggy l, onnan egy “hidrofor” seg ts g vel egy v zmeleg t kaz nba pump ljuk a vizet. Egy kis teljes tm ny gener tor l tja el ezt a feladatot.

T bb h l r sz is van: nagyon k nyelmesen 30 szem lyt tudunk elsz ll solni, de 50 szem lyt is el tudunk sz ll solni. (nem s trakba)

Val ban messze van, de aki egyszer elment s megtapasztalta a feny illatot, a f knak a susog s t, a patak csobog s nak a hangj t, az visszak v nkozik. A s ndorhomoki gy lekezet presbit riuma vr l vre felmegy a t borba 4-5 napra. Az r k s k rd s mindig az: mikor megy nk m r? Mert tudj k, hogy nemcsak a Lib n sz ps g t lehet felfedezni, hanem a k rny k nevezetess geit is: B k si szorost s a Gyilkos tavat, a s vid k is k zel van: Korond, Parajd, Szov ta. Messzebb b r de egy napos kir ndul sra el lehet menni a Szent Anna t hoz is.

Mindenkinek csak aj nlani tudjuk: kikapcsol d sra, t boroz sra egyar nt. rdekl dni Kov cs M ty s P ter s ndorhomoki lelkip sztorn l lehet. El rhet s ge: 0740104380 telefonsz mon s, matyi_p@yahoo.com email c men.

 

 

Szóljon hozzá