Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Helyiek és hazatérők Szamoskóródon

Helyiek és hazatérők Szamoskóródon

Forrás: Friss Újság, Elek György

Tegnap rendezte meg a Szamoskóródi Református Egyházközség a hagyományos hazatérés napját, amelyen felavatták a nemrég elkészült játszóteret a parókia udvarán.

Tegnap a szamoskóródi református templomban vette kezdetét a minden évben megrendezésre kerülő hazatérés napja. Az eseményre több településről, illetve Magyarországról is érkeztek. Erdei Árva István helyi lelkipásztor Péter apostol első levelének a harmadik fejezetéből olvasott fel részletet, erre építette igehirdetését: „… mindnyájan legyetek egyértelműek, rokonérzelműek, atyafiszeretők, irgalmasak, kegyesek.” Álláskereséskor mindig ki kell készíteni egy önéletrajzot — élt ezzel a hasonlattal az igehirdető —, amelyben a legtöbben leírják a jó tulajdonságaikat. Ha az Úristen megkérdezné, hogy mit tartunk mi a legfontosabbnak keresztény hitünkből és életünkből, bizonyára a legjobb tulajdonságainkat sorolnánk fel. Ha a Péter apostol által felsorolt tulajdonságoknak csak a tíz százaléka ott lenne az életünkben, az már elegendő lenne ahhoz, hogy a Krisztuséi legyünk. Minden ember vágyik ezekre a tulajdonságokra, de nem minden ember képes élni velük. Mindenki vágyik a békességre, de úgy, hogy a másik legyen az, aki alkalmazkodik hozzá a béke megtartásáért. A tanítványok sem voltak tökéletesek, ők sem rendelkeztek ezekkel a tulajdonságokkal, de miután megteltek Szentlélekkel, megváltozott a látásmódjuk, gondolkodásuk és érzésviláguk. Ha a tanítványok akkor képesek voltak a változásra, akkor ma mi is képesek vagyunk ezekre.

Dr. Puskás Csaba családorvos a természetgyógyászatról tartott előadást. Elmondta, hogy a természetgyógyászat egy gyűjtőfogalom, amire napjainkban a jó reklám és a rábeszélés miatt van kereslet. A betegeknek igényük van a személyes kapcsolatra az orvossal. Ezt használják ki a természetgyógyászok, és megkeresik azokat az eszközöket, amelyekkel hatni tudnak a betegekre. Az emberek nagy része hajlandó mindent kipróbálni, mert a legfontosabb számára az egészség. Dr. Puskás Csaba három részre osztotta a természetgyógyászatot: az igazi természetgyógyászat, a hamis természetgyógyászat és a kettő keveréke. Az első részhez tartoznak a gyógyfüves és gyógyteakezelések, a gyógytornák stb. A második részhez soroljuk a relaxációs kezeléseket (akupunktúra, energiagyógymód). A harmadik részhez azokat a gyógymódokat soroljuk, amelyek lehet, hogy valamilyen módon hatnak a betegre, de tudományosan nincs bebizonyítva, hogy ezek a kezelési módok hatékonyak. Nagyon sok gyógyszerről — ilyen a svéd csepp és a Béres-csepp — nincs bebizonyítva, hogy hatékony, ellenőrzések során viszont bebizonyosodott, hogy nem tartalmazzák azokat az anyagokat, amelyek fel vannak tüntetve az összetevőik között. Számtalan olyan esetről is tudunk, hogy bizonyos betegek addig próbálkoztak a természetgyógyászati kezeléssel, amíg a betegség orvosi módszerekkel kezelhetetlenné vált.

Az előadást követően a résztvevők átvonultak a gyülekezeti terembe, a gyerekek használatba vették a játszóteret, a felnőttek pedig az ebédnél folytattak hosszas beszélgetést.

Szóljon hozzá