Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Határtalanul a refisekkel

Határtalanul a refisekkel

2019 június 5-8 között került sor a Határtalanul nevű program keretein belül 16 refis diák és 2 kísérőtanár, Erdei Melinda és Apjok-Kun Noémi, tanulmányi kirándulására Magyarországra, a Tolna megyei Gyönk településre. Az eseményről Erdei Melinda tájékoztatta lapunkat.

A Határtalanul program fő céljai: a külhoni ill. az anyaországi magyar diákok közötti kapcsolatépítés, a középiskolák közötti együttműködés ill. tanulmányi kirándulások. Négy napos kirándulásuknak a gyönki kétnyelvű Tolnai Lajos Gimnázium Kollégiuma adott otthont. Betekintést nyerhettek a tanintézmény életébe, meglátogatták a festői környezetben elhelyezkedő német tájházat ill. a polgármesteri hivatalt, ahol személyesen a település polgármestere fogadta őket. Útba ejtették Pécset is, ahol idegenvezető irányításával megismerhették a város nevezetességeit: a Pécsi Bazilikát, az Angster orgona-emlékművet, a híres Zsolnay Múzeumot a maga varázslatos porcelán gyűjteményével, a városközpontot, majd megcsodálhatták Baranya megye központját madártávlatból is, ugyanis a Pécsi tévétorony 80 méteres magassága pompás rálátást nyújtott a térségre. Útjuk Tolna megye székhelyére, Szekszárdra is elvezetett, ahol a pünkösdi vásár forgataga fogadta őket. Ott meglátogatták a városközpontot, a belvárosi katolikus ill. a Kálvin téri Református templomot és Babits Mihály költő szülőházát.

„Barátságunkat megpecsételve mi is hozzájárultunk egy közösen készített vászon kiszínezéséhez a gyönki diákokkal együtt, maradandót alkotva e gyorsan elröpülő négy napból. Útunk méltó zárásaként ellátogattunk a budapesti Hősök terére, ahol számtalan szelfi és fotó készült. Hálás köszönetünket fejezzük ki úgy a gyönki Tolnai Lajos Gimnázium, mint a szatmárnémeti Református Gimnázium vezetőségének és tanári karának, hogy lehetőséget kaptunk feledhetetlen élményekre az anyaországban, ill. mindenkinek, aki hozzájárult útunk akadálymentes lebonyolításához. Soli Deo Gloria!” – mondta Erdei Melinda, kísérőtanár.

Szóljon hozzá