Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Hangulatos, játékos és tanulságos

Hangulatos, játékos és tanulságos

Szép út áll a Szatmárnémeti Református Gimnázium előkészítő osztálya mögött. Az opcionális tantárgyként néphagyományok ápolását választó osztály már az első félévben sokfelé megfordult, részt vettek egy kukoricaszedéssel egybekötött kiránduláson, az ott gyűjtött természetes anyagokat kézimunka órákon tartalmasan felhasználták, szüretelni is voltak Szatmárhegyen, sőt egy igazi szüreti bál csősztáncát is megnézték Ombodon.

Decemberben a Szatmárhegyi Általános Iskola előkészítő osztálya látogatott a gimnáziumba Medgyesi Beáta tanítónő kíséretében, ahol közös mézeskalácssütésre került sor Jékel Zsuzsa tanárnő segítségével, felelevenítve néhány karácsonyi szokást.

Az idei év sem volt eseményekben szegényebb, hiszen februárban hosszas előkészület után sor került a farsangi bálra, melynek vendégei ismét a szatmárhegyi előkészítő osztály  kis diákjai voltak. A gyerekek nagyon jól érezték magukat egymás közösségében, vidáman vettek részt az ismerkedős és ügyességi játékokban is.

A farsangot követte a tél elűzését kifejező kiszebáb égetése. A gyerekek maguk készítették el a bábokat Pándi Beáta vendégtanítónő segítségével, majd az udvaron hangos, télűző mondókákkal lármázva elégették őket.

Márciusban Szárazberekre látogatott a kis csapat, ahol Tóth Ilona hajlékában megnézhették, hogy milyen is egy igazi szövőszék, hogyan működik és, hogy milyen szép és értékes dolgokat lehet készíteni vele.

Nagycsütörtökön a szatmárhegyi előkészítő osztály látta vendégül a Református Gimnázium legkisebbjeit. Bár az időjárás nem volt tavaszi, de a közös együttlét hangulata ennek ellenére vidám és felemelő volt. A gyerekek húsvéti ajtódíszeket és köszöntőket készítettek, valamint hímes tojást festettek, amit a foglalkozás végén hazavihettek. Minden kiszállás alkalmával a szülők nyújtottak segítséget a gyerekek utaztatásához és felvigyázásához. Reményeink szerint még sok más néphagyománnyal is megismerkedhetnek, nem csak az osztályteremben, hanem más helyszíneken is, hogy a tanulás hangulatosabb, játékosabb legyen.

Szóljon hozzá