Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Gyülekezeti találkozó a több mint nyolcszáz éves Dobrán

Gyülekezeti találkozó a több mint nyolcszáz éves Dobrán

Immáron harmadik alkalommal kerül sor az Erdődről elmenekülő reformátusok leszármazottainak gyülekezeti találkozójára. Két és fél évszázaddal ezelőtt Erdőd reformátusainak nagy része Dobrára, Magyargéresre és Szatmárhegyre kényszerült költözni, de az utódok megtalálták egymást és siránkozás helyett az összefogást szorgalmazzák Isten irányításával.

Két évvel ezelőtt jelképesen szövetséget kötött Erdőd, Szatmárhegy, Dobra és Magyargéres reformátussága, ezt a szövetséget, hiszik, Isten kötötte. Szombaton Dobrán kerítenek sort a találkozásra, ahol csatlakoznak a meghívottak a hatodik alkalommal megtartandó dobrai szüreti fesztiválhoz is. Nyolcszáz éve volt Dobra első írásos említése, erről is megemlékeznek majd. Azelőtt is létezett már a falu, ez csak egy mérföldkő.

A program reggel, bográcsfőző versennyel kezdődik, majd kerekasztal-megbeszélés lesz a mezőgazdasági lehetőségekről és találkozó az önkormányzatok képviselőivel, vállalkozókkal, polgármesterekkel. Ezután meglátogatják az új szőlőültetvényeket és pincesorokat. Délben ünnepi felvonulással és népviseletben hívogatnak majd a faluban.

A testvérgyülekezeti találkozón, az ünnepi istentiszteleten a templomban, délután 15 órától igét hirdet Rácz Ervin erdődi lelkész, majd után megkoszorúzzák a templom előtti világháborús emlékművet. Beszédet mondanak az ünnepélyen: Nagy Attila magyargéresi lelkész, Kovács József szatmárhegyi lelkész, Sógor Csaba EP-képviselő, Czene Árpád, Cered polgármestere, Molnár Gyula, Tajti polgármestere, Fekete Bertalan dobrai alpolgármester és Suhó Zoltán iskolaigazgató.

Egy bemutatót is megtekinthetnek a résztvevők a Ceredi művésztelepről, Tillinger István és társai kiállítását Kun Cecília beszéde nyitja meg. Ezután a dobrai Petőfi Sándor kultúrotthonban kulturális műsor lesz, fellépnek: a dobrai Orgonác néptánccsoport, a leánykar, a tanári kar amatőr színtársulata, a citerazenekar és az ifjúsági csoport tagjai. Az együttlétet szüreti bál, táncmulatság zárja élő zenével.

Kurta Tőtős Szabolcs házigazda dobrai lelkipásztor szeretettel várja a helyieket, az elszármazottakat és a vendégeket Magyargéresről, Erdődről, Szatmárhegyről, Ceredről (Magyarország), Tajtiról, (Szlovákia) Budapestről, Kazincbarcikáról (Magyarország) és Garderenből (Hollandia).

Az Úr Isten eddig is megtartotta gyülekezeteit, és ezután is megtartja azokat, akik benne bíznak. Ezt a rendíthetetlen hitet hivatott hirdetni és erősíteni egy ilyen találkozó.

 

Szóljon hozzá