Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Eseménydús tavasz a Refiben

Eseménydús tavasz a Refiben

Forrás: Hírlap.ro

Eseménydús tavaszi programokkal készül a szatmárnémeti Református Gimnázium: a végzősök egyházi érettségin bizonyíthatnak, de idén is megszervezik a Csendesnapot, a nyílt napokat, és természetesen ezúttal sem marad el a hagyományos szalagtűző ünnepség.
Változatos eseményekre kerül sor az elkövetkező két hónapban a szatmárnémeti Református Gimnáziumban – tájékoztatta lapunkat Boga Ferenc fizikatanár, a tanintézmény aligazgatója.
Április 9-én, a hagyományokhoz híven vallásból bizonyítanak a végzős osztályok. Az egyházi érettségin csak a teológia profilú osztálynak kötelező a részvétel, míg a másik két tizenkettedikes osztály tanulói szabadon dönthetnek arról, hogy vizsgáznak-e. A sikeres érettségiről a Királyhágómelléki Református Egyházkerület oklevelet is kiállít, amely a végzősöket vallásoktatásra jogosítja fel az elemi osztályokban.
Április 29-én a diákok számára nem lesz tanítás, hiszen ezen a napon rendezik meg a Csendesnapot. A rendezvényen, amelyet a diákpresbitérium és a pedagógusok közösen szerveznek, számtalan beszélgetésre, játékra, sportfoglalkozásokra és persze előadásokra is sor kerül. Május 5-én búcsúztatják a tizenegyedikes osztályok végzős társaikat, a rendezvény fénypontjaként pedig ezúttal is felkerül a tizenkettedikesek ruhájára a szalag.
Ugyanakkor megtudtuk, hogy a szalagtűző hetében (május 2-6. között) a nyílt napok keretében látogatást tehetnek a tanintézményben azok a nyolcadikos diákok, akik ősszel itt szeretnék folytatni tanulmányaikat, vagy érdeklődnek a gimnázium iránt.
Május 28-án, a hagyományokhoz híven ünnepi istentisztelet keretében, a Láncos templomban vesznek búcsút iskolájuktól a szatmárnémeti Református Gimnázium érettségi előtt álló végzősei. De nemcsak a nagyok, hanem a kisebbek is ünnepélyes keretek között búcsúznak – igaz, a legtöbben csak három hónapra – a tanintézménytől. A nyolcadikosok ballagását szintén a Láncos templomban szervezik meg, június 10-én.
Bumbuluţ Krisztina

 

Szóljon hozzá