Kezdőlap / Ifi / Érintések Csillagpontja

Érintések Csillagpontja

Forrás: Parokia.net

Az érintések az idei témája a kétévente megrendezett többnapos lelki, kulturális és sportprogramokat felvonultató Csillagpontnak, amelyre elsősorban a 16–30 év közötti fiatalokat várják.

A fesztiválnak ezúttal a Dunántúli Egyházkerület ad otthont a tatai olimpiai edzőtáborban július 19–23. között. Még két hét van hátra a kezdésig, de a Kopaszi-gáton rendezett sajtótájékoztatón már igazi csillagpontos hangulat uralkodott.


Célegyenesben

– 4 nap, 32 együttműködő szervezet, 130 különböző program, 570 önkéntes: a Csillagpont számokban. Ennél is sokkal fontosabb azonban, ami a számok mögött van – hangsúlyozta Pusztai Tímea, a 2011-es Csillagpont koordinátora a fesztivál szervezőinek tegnap esti sajtótájékoztatóján.
Szerinte azért lehetséges, hogy 570 fiatal kreativitást, időt és energiát fektet a találkozó szervezésébe, mert az önkéntesek örömmel tartoznak a csillagpontos közösséghez.
– Nem egyszer tapasztaljuk, hogy van egy mentőövünk: az Úristen gondviselése. Igazából Ő szervezi ezt a találkozót és Ő adja erre az áldását – fogalmazott. Pusztai Tímea kérdésünkre elmondta, a következő két hétre csak utolsó simítások maradtak hátra a fesztivál szervezésében.
– Van, amit nem is lehet előbb megcsinálni. A kiscsoportokat csak akkor tudjuk beosztani, miután már regisztrált a résztvevők nagy része. Mielőtt eljöttem ide, 2899 jelentkezőnk volt – árulta el. Pusztai Tímea úgy véli, a református ifjúsági találkozónak létjogosultsága van más nyári fesztiválok sorában.
– Nem versenyezni szeretne velük, hanem olyan színtér, találkozási pont kíván lenni, ahol a református fiatalok megtapasztalhatják, hogy jó együtt lenni és jó reformátusnak lenni.

Konkrétan megérint

– Óriási ajándék, hogy több ezer fiatal együtt lehet. Azt hirdeti számomra, hogy mi, református fiatalok jelen vagyunk ebben az országban, szolgálni, építeni akarunk, át akarjuk hatni ezt az országot azzal az üzenettel, amit az Istentől kaptunk, miközben örömmel, az Isten színe előtt együtt vagyunk – fogalmazott a sajtótájékoztatón Steinbach József, a Dunántúli Egyházkerület – az idei házigazda – püspöke. A találkozó esti áhítatait megtartó püspök örömének adott hangot amiatt, hogy az érintések témája fiatalos és konkrét.
– A plakáton egy érintőképernyős mobiltelefon látható. Ha megérintjük, bizonyos folyamatok elindulnak. Ugyanígy, ha megérintünk valakit, azt konkrétan átéljük, megtapasztaljuk; és valljuk meg őszintén, az érintés jó, valamit elindít bennünk, örömre hangol. Ugyanakkor tapintatos, egyáltalán nem tolakodó, mégis kifejezi a másik iránt érzett, kibeszélhetetlen szeretetünket. Sőt, az érintés viszonzásra vár – fogalmazott.
Az érintés előíz

A püspök kitért arra is, hogy az érintésnek teológiai vonatkozásai is vannak.
– Ahogy az érintés konkrét, ugyanilyen konkrét Isten szeretete, Isten valósága. A keresztyénség üzenetében a leglényegesebb, és hadd mondjam így, a legfiatalosabb: az evangélium, Isten szeretete, Isten jelenléte. Ez olyan konkrétan megtapasztalható valóság, mint ahogy ez a pogácsa itt van az asztalon. Nem valami misztikus, felfoghatatlan dologról van szó, amikor Istenről beszélünk, hanem egy konkrét személyről, az ő megtapasztalható szeretetétől, amit Jézus Krisztusban közölt velünk– hangsúlyozta. A püspök szólt arról is, hogy a Csillagpont előadói is különbséget tesznek érintés és érintés között, hiszen az Isten embert megérintő szeretetének több aspektusa van.
– A személyes aspektusa, hogy rendet tesz bennünk, a kollektív aspektusa, hogy kinyit bennünket a másik felé, és végül a reményteli aspektusa, hogy örömmel, reménységgel ruház fel – nemcsak e világot, hanem az örökkévalóságot illetően is. Az érintésben ott van az e világot átható öröklét öröme, egyfajta előíz az öröklétből – zárta gondolatait a püspök.

Utat mutat

– A Csillagpont egyik fő célja, hogy miközben a résztvevők egymáshoz közelebb kerülnek, az Isten szeretetéhez is közelebb kerülhessenek. A mai fiatalok keresik az örök értékeket, a kapaszkodókat. Nem titkolt célja a találkozónak az is, hogy azoknak a fiataloknak, akik keresik önmagukat, az életük értelmét, feltehessék a bennük megfogalmazódott kérdéseket, és mi, akik már hitre jutottunk, segítsünk nekik megtalálni az Utat, Jézus Krisztust – fogalmazott. A püspök szerint a találkozó négy napja elhintett mag lehet, ám a közösségen, az emberi kapcsolatokon, beszélgetéseken keresztül vezet az út tovább az élő Isten felé.
– Az evangélium, Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz, de ez nem azt jelenti, hogy ugyanazt a Krisztust ugyanolyan módon kell mindig hirdetni. Nagyon megváltozott a világ körülöttünk, és változik folyamatosan. Úgy kell megszólítani az embereket, hogy tudomásul vesszük azt a kontextust amelyben élünk, ha úgy tetszik, ez a kötelességünk. Nagyon szeretni kell azokat az embereket, akik ebben a világban élnek, függetlenül attól, hogy milyenek, és akkor út kínálkozik arra is, hogy megszólítsuk őket; egyébként elbeszélünk a fejük fölött – vélekedett a püspök. Hozzátette, ma Isten szeretetéről konkrétan kell beszélni, nem elméleti síkon.
– Azt kell elmondani, hogy hogyan tapasztalom meg Isten szeretetét a mindennapokban.


Az érintettek egészségesebbek

Nyitrai Erika pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára szerint nem érdemes és nem is lehet érintés nélkül élni. A Csillagponton előadó pszichológusokkal együtt ő maga is szeretné megosztani jelenlegi ismereteit az érintés témakörében.
– Egészen pocaklakó korunktól, végigkísérve a felnőtté válásunkat, eljutva az öregedésünkig, halálunkig, szeretnénk bemutatni, hogy mit adhat nekünk egy-egy érintés vagy éppen annak hiánya – fogalmazott. A szakemberek arra próbálnak a Csillagponton választ adni, hogy az érintés hogyan hat a testi növekedésre, az idegrendszer fejlődésére, hogyan befolyásolja a stresszre adott válaszunkat és a betegségekkel való küzdelmünket. Nyitrai Erika szólt arról is, hogy a kultúra is meghatározza az érintés mikéntjét, valamint arról, hogy az érintésnek vannak spirituális vonatkozásai – a gyógyulás, az imára kulcsolt kéz és az áldó kéz is erre utalnak. Bagdy Emőke pszichológus délelőtti előadásai ezek köré a témák köré csoportosulnak majd a Csillagponton.


Tervezzünk a fiatalokkal!

Bolyki Balázs énekes az általa alapított amatőr kórussal gospelfeldolgozásokat adott elő a sajtótájékoztatón. A művész szólóéneke előtt elmondta, a világ sok mindent akar láttatni velünk, de fontos üzenete a Csillagpontnak, hogy ne csak nézzünk, hanem lássunk is, ahhoz pedig nem biztos, hogy a szemünket kell használni. Az énekes mesélt egyik meghatározó élményéről is, amikor a művészeti alkotás és az isteni érintés találkozott az életében.
– Másfél éve énekeltem már egy dalt a testvéreimmel, amikor egyszer egy színpadon állva valamiért minden egyes szót elkezdtem átérezni. A dal csúcspontján majdnem térdre rogytam a színpadon, és zokogás fojtogatott. Életemben először saját magamnak elénekeltem úgy, hogy Isten megérintett a szövegben rejlő gondolatokon keresztül – fogalmazott az énekes. Bolyki Balázs szerint égető szükség van a Csillagponthoz hasonló, keresztyén ifjúsági találkozókra; szerinte ez közös felelősségünk.
– Szokták mondani, hogy ha nekem nincs tervem a ránk bízottakkal, akkor lesz másnak. Tegyük, amit tennünk kell, és akkor Isten a helyére teszi a többit.

Jakus Ágnes

Szóljon hozzá