Emlékezés, gyónás, látás – májusi Hit és gyógyítás

Május utolsó péntekjén is megtartották a Hit és gyógyítás előadássorozatot, ugyanazon a helyen: Németi Református Egyházközség Gyülekezeti Háza, a megszokott mottóval: a hívő orvos jobban gyógyít, a hívő beteg jobban gyógyul.

Egyvalami azonban már nem ugyanaz, mert hiányzik, mert máshonnan vesz részt az alkalmon. A rendezvénysorozat egyik alapítója és sokáig főszervezője dr. Vass Zoltán elment a minden élők útján. Isten áldja meg emlékét és vigasztalja szeretteit! Szeretettel, Isten Igéjével megvigasztalódva emlékezett meg róla Sipos Miklós nyugalmazott lelkipásztor.

Istvánfi Szilárd katolikus pap előadásában a gyónás jelentőségéről beszélt, ennek során a Jóistennel való közvetlen kapcsolat kialakul. Ahogy a tékozló fiút úgymond a család visszafogadta, úgy gyónás során a Jóisten is visszafogad minket. Szó esett a gyónás alappilléréreiről, illetve annak lélekgyógyító hatásáról.

A gyógyítás részben dr. Dohi Orsolya szemész főorvos előadásában az időskori szembetegségekről beszélt. Éveink előrehaladtával, különösen 45 év felett, jelentősen növekednek látásproblémáink, és a szemünkkel kapcsolatos fájdalmaink, diszkomfortérzéseink. A háttérben különféle okok húzódhatnak, a cukorbetegségtől a zöldhályogig, a szürkehályogtól az egyszerű szemszárazságig, a öregszeműségtől (presbyopiától) a hátsó üvegtest leválásig (PVD-ig). Szemünk, az életkor előrehaladásával fokozatosan romlik. A folyamat  elkerülhetetlen.  A látásromlás kialakulásának pontos ideje vagy a folyamat gyorsasága azonban rajtunk is múlik. Preventív szemlélettel megelőzhetjük súlyos betegségek kialakulását, a jelen lévő problémák pedig eredményesebben kezelhetők, ha idejében cselekszünk.

Mit is kell tennünk, mire kell odafigyelnünk?

  1. Rendszeres szemvizsgálat. – azaz, 50 év fölött 2 évente, 60 év fölött évente javasolt szakorvosi vizsgálat, még akkor is ha semmilyen panasz nincs.
  2. Fényvédelem. – igyekezzünk szemeinket is ugyanúgy védeni a nap káros hatásaitól, mint bőrünket. Javasolt polarizált, Uv filteres napszemüveg viselése a nyári időszakban. Képernyő előtt ülők esetén, közellátó szemüvegünket megfelelő szűrővel lássuk el.
  3. Napi 6-8 óra alvás!!! – mert szemünk is igényli az alvás jótékony, pihentető, regeneráló hatását.
  4. Megfelelő világítás. – mert az idős szem köztudottan 3-szor annyi fényt igényel a megfelelő működéshez, mint a fiatal szem.
  5. A dohányzás kiiktatása. Nagyon fontos, mert 4-szeresére növeli a makuladegeneráció kockázatát és a keringési zavarok megjelenését szem szinten.
  6. Egészséges táplálkozás. A és C vitaminokban, Omega 3 zsírsavban, B katroténben, Luteinben gazdag gyümölcsök , zöldségek fogyasztása( tök, brokkoli, spenót, édesburgonya, spárga , áfonya, feketeribizli, szeder, eper, kivi stb.)
  7. A szem pihentetése. 20/20/20 szabály szerint, melyet amerikai kutatások javasoltak, az elektronikai eszközök előtt töltött idősek esetén; azaz 20 perc után, 20 másodperc pihentetés, 20 láb távolságra (6 méter) tekintve.

A kulturális részben Sebő Kata zongorán, Hága Jázmin fuvolán játszott. Elhangzott: Johann Sebastian Bach három szólamú invenció si minorban, Rókatánc – fuvola – Leo Weiner, Hallelujah – zongora-fuvola duett, – Leonard Cohen. Kovács Árpád Gábor Szilágyi György: Hobby-ballada című versével zárta az alkalmat.

Vélemény, hozzászólás?