Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Egy újabb meglepetés

Egy újabb meglepetés

A Szatmári Református Gimnázium V.A. osztályos tanulói többször meglepték iskolatársaikat és tanáraikat az elmúlt hónapok folyamán.

Olyan osztályba érkezhettek ahol –otthon- érzik magukat. Higyed Gyöngyi osztályfőnök a fészekrakó a „Picurokat” arra is megtanította, hogyan kell a  szinte fél napot kitöltő időt és annak helyszínét otthonossá tenni. Ennek nyomán az osztályok szépítése versenyben megnyerték a –legszebb osztály címet-.

Bemutatkozó előadásuk a -zene- szárnyain röpült be sokak szívébe.

Minden egyes gyermek külön tehetség, kis varázsvilág, mégis vannak közösségbe kovácsoló elemek amelyek az iskola szellemiségét is hivatottak megjeleníteni kiábrázolni. Az osztály egységét az iskola karakterét hivatott megjeleníteni az az egységes felöltő amelynek szívmenti részén az Iskola címere található.  Az V.A. osztály ebben úttörtő. A rosszul értelmezett  -liberalizmus- a -mindent szabad- szabadossága, a divathóbortok és pénzfaló kivagyiságok belső ürességet legújabb –göncökkel- elfedő hóbortjai között üde színfolt az V. A.  egységes megjelenése. A szülőkkel egyetértésben a diákok vállalják a Gimnáziumhoz tartozást akkor is amikor az utcán jelennek meg. Külső öltözetük kötelezi is őket a belső tisztességes megjelenítésére. A Református Gimnázium jelmondatát –Ora et labora- Imádkozzál és dolgozzál nem  csak jelvényszerűen, de jelzésértékkel kívánják megélni.

A sokat vitatott -uniformis- kérdés fölött az egységes imádkozás és jócselekedet megjelenítése minden kritikát kibír. Az iskola kötelez. Kötelez arra, hogy jóérzéssel érdemelje ki a diák ha azt mondják rá, mert látják, értik  és jó értelemben tapasztalják, hogy ő egy –refis-.

Az V. A. osztály olyan mint egy színes csokor. Sok különbözőség mégis egységben. Annak az egységében amit eleink oly szívesen emlegetnek amikor kiváltság volt úgy járni az utcán, hogy tudni, látni, tapasztalni is lehetett hogy a diák melyik Iskola neveltje. Az egységes öltözet ez esetben  felelősséget, egyéni helytállást a vállalást hivatott megjeleníteni.

Ez egy kis lépés afelé, hogy egyszer majd úgy emlékezzen a mai diák iskolájára, hogy kiváltság és megtiszteltetés volt ily módon is egy elit közösséghez tartozni.

Szóljon hozzá