Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Csereprogramban a refisek

Csereprogramban a refisek

Csereprogramban_a_refisek

 

Forrás: Szatmár.ro

Szatmárnémetiben zajlik a Művészetért Kultúráért és Sportért Ifjúsági Egyesület (ACAS) szervezésében a „Save Energy, Save Your Future” című bilaterális ifjúsági csereprogram.

A rendezvény az Európai Biztottság által létrehozott Fiatalok Lendületben Program keretében valósul meg. Az ifjúsági csereprogramban pedig mintegy félszáz fiatal vesz részt Romániából és Magyarországról.

Romániát a Szatmárnémeti Református Gimnázium tanárai – Kovács Gabriella, Elek Kinga, Lovász Erzsébet, Csapó-Ilyés Attila, Póti Eduárd, Simon Levente – és diákjai (XI. és XII.-es diákok) képviselik.

A projekt célja, hogy megismertesse és felhívja a fiatalság figyelmét mindarra, ami a világban és saját környezetükben zajlik, így például a komplex környezeti-társadalmi és gazdasági krízis – globális világproblémák. Ennek tudatában felkészítse a fiatalokat a felelős gondolkodásra, környezetük megóvására, megadva hozzá a szükséges elméleti és gyakorlati tudást. A résztvevők ugyanakkor átfogó ismereteket szerezhetnek a Fiatalok Lendületben Programról és munkamódszerekről, melyek segítségével saját környezetükben is képesek lesznek majd hasonló projektek megszervezésére, lebonyolítására.

A projekt küldetése ugyanakkor az is, hogy egy interkulturális párbeszédet teremtsen a különböző országokból származó résztvevők között, lerombolja a kulturális gátakat a résztvevők között és növelje a fiatalok nyitottságát a kulturális változatosság elfogadására.

A projekt programja a nem formális tanulás alapelveire épül, így a fiatalok aktívan és felszabadultan juthatnak hozzá hasznos információkhoz.

A programok változatosak, váltakoznak a kerek-asztal beszélgetések, ötletbörzék, modellezések, kirándulások, kvízek és versenyek. A tevékenységek és a projekt március 19-én zárul.

 

Szóljon hozzá