Kezdőlap / jegyzet / Csal df
[*~ alt *]

Csal df

csaladAmi vsz zadokon t term szetes volt egy csal dban – azaz, hogy a csal df az apa -, m ra m r sz mtalan esetben vita t rgy t k pezi. Nincs ezzel semmi baj addig, am g nem j n be a k pbe a gyerek.

A gyerek sz m ra ugyanis minden k ls hat s k z l legm lyebben a csal d hat. A csal d nem csak a gyerek rt krendj nek megalapoz ja, nem csak rz svil g nak, lelki let nek a form l ja, hanem j vagy rossz p ld t mutat a t rsadalomban val elhelyezked shez, ir nyt szab a gyerek erk lcsi magatart s nak a megform l d s hoz. A gyerek gy viselkedik ahogy a sz l , gy gondolkodik mint a sz l , olyannak l tja a vil got ak r a sz l . Hogy mi rt fontos a gyerek szempontj b l, hogy az apa vagy az anya a csal df ? Tal n az rt, mert nem mindegy, hogy ki szabja meg a gyerek fejl d s ben az ir nyt. Egyes pszichol gusok azt ll tj k: ma m r nem sokat sz m t az, hogy az apa vagy az anya a csal df , hiszen annyira ellazult a sz l -gyerek kapcsolat, hogy a sz l i tekint ly is megk rd jelez dik.

A J csal d pozit v kihat ssal van a gyerek fejl d s re. Ma m r szakemberek ltal elismert meg llap t s, hogy a sz l azzal rt a legt bbet a gyermek nek, ha mindent megad neki (itt most anyagi dolgokra s k nyelemre gondolunk). A gyereket egyform n rik negat v s pozit v hat sok, a sz l kt l f gg, hogy a gyerekben melyik er s dik fel. Mondhatn nk azt, hogy amelyik a csal df re jellemz , hiszen az tulajdons gai vannak hat ssal a csal d t bbi tagj ra. Legt bb esetben a gyerekre az a sz l van nagyobb hat ssal, amelyik jobban ut na enged, amelyik a dolgok k nnyebb oldal t mutatja. Pozit v sorsform l er , csak mindk t sz l egy tt lehet. F ggetlen l att l, hogy a h zass gok szerelemb l vagy b rmilyen rdekb l j nnek l tre, a k t f l ha akarja megtal lja a k z s utat.

Elek Gy rgy

Szóljon hozzá