Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Batiziak meglepetése

Batiziak meglepetése

A gyermekek szeretik a meglepetéseket (ezért is kedvenc játék a bújócska), és ez a pozitív meglepettség utáni vágy mélyen ott dobog a felnőtt ember életében is. Tuulia Ortner, a Salzburgi Egyetem pszichológia tanszékének a professzora is azt tanácsolja, hogy „engedjünk az igényekből, és hagyjuk, hogy meglepetések érjenek”. Ahogy azonban telnek az évek, az ember annál nagyobb gőgös bölcsességgel jelenti ki: őt már nem érheti meglepetés. Minimum két érzés húzódik meg e kijelentés mögött, melyek ambivalenciaként törnek fel: egyrészt az önteltség, a vélt élet-tapasztalás és a komfortzóna-szeretet, másrészt egy rejtett és nem tudatos vágy, mely reméli, hogy mégis meglepetés éri az illetőt.

A lelkipásztori szolgálatban tizenhat esztendő után megengedhetné magának az „Isten embere”, hogy kijelentse: már nincs meglepetés a szolgálatában. Azonban Isten Szentlelke gondoskodik arról, hogy tézise a tévedés tárgyát képezze. Egy júniusi reggelen a Batizi Református Egyházközségben a lelkipásztor az igehirdetést követően „alászállt a szószékből”, de ezután nem a megszokott liturgia következett, hanem a gyülekezet kórusának meglepetése, akik lassan kivonultak az Úr asztalához… Kiderült, hogy titokban több mint három hete készülnek arra a házaknál, a templomban és a kultúrotthonban, hogy az énekkar új énekekkel, versekkel és virággal köszöntsék a lelkipásztor családjának tagjait, akik a születésnapjukat ünnepelték. A közel 20 perces meglepetés-előadás után pedig a multifunkcionális-kultúrotthonba invitálták a lelkészcsaládot egy általuk készített ebédre és jókedvű beszélgetésre.

A meglepetések tehát túlmutatnak önmagukon és felsejlenek mögöttük a másikra való figyelés, a törődés, a játékosság és szeretet jelei. Olyan erő, mely a közösséget építi. Jézus gyakran meglepte tanítványait szokatlan tetteivel és gondolataival. Milyen jó lenne, ha több olyan meglepetés-gesztusokat tudnánk mások irányába tenni, amelyek azt üzenik: FONTOS VAGY NEKEM.

Szóljon hozzá