Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Batizi András, az egységet kovácsoló reformátor

Batizi András, az egységet kovácsoló reformátor

A Batizi Református Egyházközség nőszövetsége, presbitériuma és IKE-tagjai képviseleti alapon vettek részt a „Magyar Református Egység Napja” alkalmából rendezett kétnapos tokaji kiránduláson. Azonban több volt ez, mint egyszerű kiruccanás, mivel szombaton egy kórustalálkozón, míg vasárnap hálaadó ünnepi istentiszteleten vett részt a huszonegy tagot számláló küldöttség.

Az autóbusz szombat reggel indult Tokaj irányába, ahol már több hete a Református Egyházközség tagjai, Kis Gergely Márton lelkipásztor vezetésével, készültek a testvérgyülekezet tagjainak fogadására. Délután a helyi zsinagógában egy kórustalálkozón máris átélhették az egység erejét, ugyanis a Batiz-i mellett a Tokaj-i, a Mád-Mezőzombor-i, a Nyíír-i, a Sárospatak-i és a Szerencs-i Református Egyházközség kórusainak éneke ölelte egyazon kebelre a résztvevőket. Az égi magasságokba emelő találkozó után a pincék mélységébe szállhattak alá a vendégek, ugyanis a Tokaji Egyházközség volt gondnoka mindenkit meghívott a „föld alá”(nem énekelni!). Az esti órák a szállásnyújtó családoknál teltek, akik közül sokan bemutatták a Borfesztivált ünneplő Tokaj hangulatos utcáit.

Vasárnap délelőtt a két gyülekezet közösen istentiszteleten vett részt, ahol Király Lajos batizi lelkipásztor hirdette Isten Igéjét, majd Vancsa Daiana IKE-tag szavalta el a Szőke Csaba által irt „Batizi András hazatért” című verset. A testvérkapcsolat gondolatát ugyanis a mindkét gyülekezetben szolgáló, Batizon született reformátor, énekszerző, költő és kátéíró szellemisége teremtette meg.   A találkozó a tokajiak által készített ízletes szeretetvendégséggel ért véget.

Lélekben és hitben megerősödve, baráti kapcsolatokkal meggazdagodva, Isten iránti hálával érkezett haza kétnapos útjáról a kicsiny csapat, hogy folytathassa Batizi András szobrának árnyékában azt a feladatot, melyet Teremtő Ura bízott rá.

Szóljon hozzá