Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Az egym s ir nti szeretet sz ks gess g t hangs lyozt k az egyh zi vezet k a tordai vall sszabads g nneps g n
[*~ alt *]

Az egym s ir nti szeretet sz ks gess g t hangs lyozt k az egyh zi vezet k a tordai vall sszabads g nneps g n

Forr s: MTI

Az egym s ir nti szeretet sz ks gess g t hangs lyozt k az egyh zi vezet k a vall sszabads got a vil gon els k nt meghirdet erd lyi orsz ggy l s 450. vfordul j n tartott h laad nneps gen, Tord n.

B lint Bencz di Ferenc, a megalakul sa vfordul j t is nnepl Magyar Unit rius Egyh z p sp ke elmondta: J zus nem azt figyelte, hogy hozz hogyan viszonyulnak a tan tv nyai, hanem azt, hogy egym st mennyire szeretik. Asgy v lte: az egym s ir nti szeretet az vfordul mai parancsa is.
Kat B la, az erd lyi reform tus egyh zker let p sp ke szerint a hit gy m lcse volt a tordai vall sszabads gi hat rozat, amely a vall sh bor k kor ban a b ke sziget v tette Erd lyt. Hozz tette: j lenne az isten s ember ir nti bizalom l gk r ben tov bb l pni, s a tolerancia Erd lye ut n a szeretet Erd ly t megval s tani.
Jakubinyi G rgy gyulafeh rv ri r mai katolikus rsek elismerte, egyh za nem fordult mindig olyan nyitotts ggal a vall sszabads ghoz, mint ma. Azt is megeml tette azonban, hogy a tordai orsz ggy l s is csak a a korabeli korl tok k z tt mondta ki a vall sszabads got. Csak a h rom (magyar, sz sz s sz kely) n ci ra, s a n gy (r mai katolikus, luther nus, reform tus, unit rius) bevett vall sra vonatkozott, s nem tette lehet v p ld ul, hogy r mai katolikus p sp ks g lehessen Erd lyben.
Adorj ni Dezs erd lyi evang likus p sp k gy v lte, az nnepl snek a meg jul s k z s ig ny r l kell sz lnia. “Fogjunk hozz a szabads g ter nek a fel p t s hez” – sz l totta fel hallgat s g t. Megjegyezte: szabads g ott van, ahol tisztelik egym st az emberek s szent az adott sz . Autentikus szabads g ott j n l tre, ahol jelen van az isten.
Daniel Crisan a rom n ortodox egyh z esperese is azt eml tette meg, hogy a tordai vall sszabads gi t rv ny nem adott jogokat a g r gkeleti vall s rom noknak, de a multikulturalizmus, a tolerancia alapjait teremtette meg. Hozz tette ezek r v n v lt a lelkiismereti s vall sszabads g f ldj v Erd ly. Asgy v lte: ezekr l az rt kekr l ma sem szabad lemondani.
Az 1568. janu r 6-13. k z tt Tord n tartott erd lyi orsz ggy l s Eur p ban el sz r hirdette meg a vall sszabads got, kimondva a n gy vall s – katolikus, evang likus, reform tus, unit rius – szabads g t s egyenjog s g t. A t rv ny az erd lyi gy lekezetek sz m ra a szabad lelk szv laszt st biztos tott. A rendek ltal elfogadott hat rozat kimondta: “Senki … az pr dik torokat meg ne b nthassa, ne szidalmaztass k senki az religi rt senkit l, … mert a hit Istennek aj nd ka.”

Szóljon hozzá