ÁMEN! – Állj Meg Egyszer Naponta!

Új Facebook oldal indult lelkünk táplálása céljából. Erdei Árva István szamoskóródi- és dobrácsapáti lelkipásztor alapította az oldalt, melyet a következő szavakkal ajánl:

“Ezt az oldalt azért hoztam létre, mert szeretném elolvasni a Bibliát az elejétől a végéig. Terveim szerint minden nap egy rész alapján közlök egy rövid áhítatot arról, ami megszólított az Igében. Az áhítatok nem lesznek hosszúak, mindössze két percbe telik az elolvasásuk.

Akik szeretnének velem tartani ezen az úton, azok kövessék ezt az oldalt. Dicsőség az Úrnak! Áldás az olvasónak! Békesség Istentől!”

Az oldal linkje a következő: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088209603828

Ajánljuk szeretettel, ugyanakkor közöljük a legfrissebb gondolatokat:

„Adjon azért Isten neked az ég harmatából, a föld kövérségéből gabonát és bort bőven. Népek szolgáljanak neked, és nemzetségek hajoljanak meg előtted. Légy úr testvéreiden, és hajoljanak meg előtted a te anyádnak fiai. Átkozott, aki téged átkoz, és áldott legyen, aki téged áld.” (1 Mózes 27, 28-29)

Végigolvasva ezt a fejezetet az a kérdés merült fel bennem, hogy vajon mit keres Isten neve egy ilyen történetben? Annyiféle bűn halmozódik egymásra ebben az elbeszélésben, hogy azt felsorolni is nehéz. Van itt családi széthúzás, házastársi szembenállás, hazugság, csalás, gyilkossági szándék, kapzsiság, és még sok minden más is. Mégis hogyan köthetett Isten szövetséget ilyen emberekkel? Nem talált jobbakat?

Gyakran szoktam mondogatni, hogy a Biblia nem meséskönyv, amelyben a rossz a velejéig romlott, a jó pedig maga a tökély. A Szentírás azt a valóságot tárja elénk, amelyben mi is élünk. A történetek szereplői valódi emberek, akik ugyanúgy ki vannak téve a kísértéseknek, ahogyan mi. Ők is hibáznak, botlanak, vétkeznek és tévedésbe esnek. Isten nem a fantázia szülte hibátlan hőssel köt szövetséget, hanem velünk, emberekkel. Azért ennyire zavaros ez a történet, mert az áldást Jákóbnak kellett megkapnia, ahogyan az Úr azt elrendelte: „a nagyobbik szolgál a kisebbiknek” (1 Mózes 25, 23).

Izsák minden áldását az általa jobban szeretett Ézsaunak tartogatta, de Isten Jákóbnak szánta azt, és végül az lett, amit az Úr akart. Van valami igazán megnyugtató abban, hogy az élet kaotikus körülményei között Isten akarata érvényesül. Emiatt kell hálásnak és türelmesnek lennünk a nemszeretem napokon is. Ámen.

Vélemény, hozzászólás?