Áldásoddal megyünk – hála a Refi végzőseiért

Hálaadó istentiszteleten búcsúztak a Szatmárnémeti Református Gimnázium végzős diákjai. A Láncos templom telve volt, szólt az Ige, az ének és az áldás.

Szerdán délben kezdődött a hálaadó istentisztelet, Varga Szilárd Csaba iskolalelkész köszöntését követően dr. Király Lajos a Szatmári Református Egyházmegye esperese hirdetett Igét: „Az eszes ember szíve tudást szerez és a bölcsek füle ismeretet keres.” (Péld 18,15) Az igehirdető elmondta, hogy fontos és meghatározó a tudásszerzés helyszíne: otthon, óvoda, iskola, templom. Azok, akik rendszeresen járnak olyan helyszínekre, ahol közösségben vannak, tovább élnek. „Legyen hála a szívetekben a jó kapcsolatokért, Isten az Ő arcát mindig rátok fordítsa, vigyázzon és óvjon, ti pedig nap mint nap tanuljátok az Ő akaratát cselekedni!” – biztatott az esperes.

A köszöntések rendjén Kereskényi Gábor Szatmárnémeti polgármestere szólt a diákokhoz: „Szinte belegondolni is nehéz, hogy ezen ódon falak mennyi mindennek voltak szemtanúi az elmúlt évszázadok során, hiszen lassan 500 éve annak, hogy a reformáció tanainak elterjedésével a református oktatás is beindult Szatmáron. Négy évszázada pedig ezen a helyen, ebben az épületben zajlik a tanítás, innen kerülnek ki a szatmári magyar közösség meghatározó személyiségei. Így, ha a mai évzáró kissé el is tér a hagyományostól, nyugodtan kijelenthetjük, nincs félnivalónk, hiszen túléltek ezen iskola tanárai és diákjai ettől már nehezebb és emberpróbálóbb időket is. Bárhol kerüljön szóba az oktatás kérdése, mindig hangsúlyozom, a legtöbb és legfontosabb, amit a gyermekeinknek adhatunk az a megfelelő nevelés és tanítás, hiszen ez mindennek az alapja. Amennyiben megfelelő alapokkal indulnak el, akkor arravaló, jól képzett szakemberekké válnak, akik képesek arra, hogy tovább vigyék az ötszáz évvel ezelőtt meggyújtott ma is égő fáklyát, amely reményeink szerint fél évszázad múlva is lobogni fog. Mindannyiuknak egy a célja: a lehető legjobbat biztosítani a gyermekeink számára. A jelenlegi helyzet egyik fél számára sem könnyű, de remélem, hogy minél hamarabb megoldódik, úgy, hogy az mindannyiunk előnyére váljon. Kívánom, hogy olyan egyezség szülessen, amely vonzóvá teszi a pedagógusi életpályát, és ennek köszönhetően a gyermekeink nevelése a lehető legmagasabb színvonalon zajlik majd. Kedves végzősök! Engedjétek meg, hogy gratuláljak nektek az eddigi eredményeitekhez és sok sikert kívánjak az előttetek álló időszakhoz. Azt kívánom, hogy a ti szíveitek is fénnyel, vidámsággal és még több tudás utáni vággyal legyen tele, valósítsátok meg álmaitokat és legyetek a szatmári közösségünk meghatározó egyéniségei.” – mondta városunk polgármestere.

Gál Gyöngyi tanfelügyelő köszöntését követően a végzős diákok ünnepi műsora következett. Énekelt Simon Szilvia, citerázott és a tizenkettedikesek nevében köszöntést mondott Ary Dávid, a tizenegyedikesek nevében Berei Edina szólt és sor került a zászlók átadására is.

Az ünnepség végén Póti Eduárd iskolaigazgató szavai bátorítottak, aki köszöntésében többek között a záróénekből is idézett: „Áldásoddal megyünk, megyünk innen el, Boldog már a szívünk, Néked énekel… Őrizz, hogy a kezünk legyen tiszta kéz, szólj ránk, hogy a szívünk legyen mindig kész!”

További képek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.739270507992580&type=3

Vélemény, hozzászólás?