A tíz parancsolat egy ifjúi szívében

Nyár végén egy keresztény ifjúsági táborban voltam, ahol a tíz parancsolat, volt a téma. Nagyon sok mindent tanulhattam ezzel kapcsolatban és úgy érzem teljesen átértékelődött ezáltal az életem. Fontosnak tartom, hogy ezeket az új ismereteket másokkal is megosszam, ezért néhány mondatban, az alábbiakban összefoglalom, tíz nap alatt tanultakat.

A törvény szabadságot ad az embernek. Éppen ezért, amikor azt halljuk, hogy törvény, akkor azt nézzük meg, hogy az a törvény mire ad nekünk szabadságot. Próbáljunk egy törvényre mindig úgy tekinteni, mint ami véd minket.

I. parancsolat (II. Mózes 20:2-3): Ez az egy parancsolat kezdődik egyedül egy kijelentéssel: “Én az Úr vagyok, a te Istened”. Isten csak egy van! Ez a parancsolat kikerülhetetlen, felhív arra, hogy kapcsolatban élj Istennel. Ez az alapja mindennek!

II. parancsolat (II. Mózes 20:4-6): Az a jó, hogy Isten nem csak annyit mond, hogy tiszteljük Őt, hanem azt is elmondja, hogy hogyan. Miért tiltja meg Isten azt, hogy Őt kiábrázoljuk? Azért, mert a világon nem létezik olyan valóság, ami Őt kiábrázolhatná!

III. parancsolat (II. Mózes 20:7): A Biblia nem azt mondja, hogy ne mondjuk ki az Ő nevét, hanem azt, hogy hiába ne vegyük fel. „Aki szidalmazza Istent, az ugyanolyan bűnt követ el, mint akik Jézust keresztre feszítették!” Augustinus (ApCsel 4:12)

IV. parancsolat (II. Mózes 20:8-11): Ezt a parancsolatot a sejtjeinkbe írta bele az Isten. Kimutatták a tudósok, hogy egy ember hat napon át képes dolgozni mindenféle károsodás nélkül. Az Úr nem azért adta a nyugalom napját, hogy semmit ne tegyünk, hanem azért, hogy mást tegyünk, mint a többi hat napon. Hat napon át figyelj a magad munkájára, kezére de a 7-ik napon figyelj az Ő kezére!! Ezen a napon meghallhatunk olyan dolgokat az Istentől, amiket hét közben nem!

V. parancsolat (II. Mózes 20:12): Jézus kapcsolata az Atyával példa arra, hogy hogyan viselkedjünk mi is a szüleinkkel. Ez a kapcsolatbátorítás a számunkra! (Jn.17)

VI. parancsolat (II. Mózes 20:13): Máté ev. 5:21-26. Minden gyilkolás gyökere a helytelen önértékelés, ami mögött a helytelen Isten ismeret áll! NE ÖLJ! = ne rombold kapcsolataidat!

VII. parancsolat (II. Mózes 20:14): A szex Isten ajándéka, de CSAK a házasságon belül. Ha azon kívül élünk vele, lassan kialakul a függőség. Egy idő után azonban észrevesszük, hogy ez már kevés és csakhamar eljutunk a kiégéshez. A pornográfia megemeli az ingerküszöböt, elérzékteleníti az embert és a lélek lassú gyilkosává lesz. Az önmegtartóztatás pedig erősíti a lelket. Egy bizonyos feszültséget mederben tart. Segít egy egészséges nemi identitást kialakítani. Énekek éneke 2:7. 3:5. 8:4 „Ne ébresszétek fel a szerelmet, ameddig nem akarja.”

VIII. parancsolat (II. Mózes 20:15): „Lopás minden olyan haszon, amivel valakinek kárt okozok és Lopás minden olyan előny, amivel valaki hátrányba kerül.” Luther Márton

Jézus mondja:”Nem kell lopnod, mert mindent amire szükséged van megkapod Tőlem, csak kérned kell.”

IX. parancsolat (II. Mózes 20:16): Ebben a parancsolatban Isten a nyelvünktől akarja megóvni a másik embert. Csak azt mondhatom ami: hasznos, szükséges és épít. Efézus 4:29

X. parancsolat (II. Mózes 20:17): Légy megelégedett!

Isten nekünk, ilyenformán jelentette ki parancsolatait, számomra ezt jelenti:

I. parancsolat: You alone = Egyedül TE!

II. parancsolat: Tőlem várd el a segítséget!

III. parancsolat: Tisztelj Engem!

IV. parancsolat: Ápold a kapcsolatod velem!

V. parancsolat: Szeresd azokat akiken keresztül, Én meg akarlak áldani téged!

VI. parancsolat: Törekedj jó kapcsolatra a másikkal!

VII. parancsolat: Maradj tiszta!

VIII. parancsolat: Légy tisztességes, becsületes!

IX. parancsolat: Ápold a másik ember jó hírnevét!

X. parancsolat: Légy megelégedett!

Kovács Aletta

Minden vélemény számít!


Főszerkesztő:
Rácz Ervin-Lajos
refszatmar@freemail.hu
Tel.: 0740-483-375

Szerkesztő:
Kovács Mátyás Péter
matyi_p@yahoo.com
Tel.: 0740-140-380

Esperes:
Kovács Sándor
kovacs_is@yahoo.com
Tel.: 0769-668-719

Hivatal:
Szatmárnémeti, Kálvin tér 2. szám
Tel.: 0261-711-816

Szeretettel várunk adományokat a
következő folyószámlára:

RO 86 OTPV 280000383726 RO 01
OTP Bank, Satu Mare