A Napsugár Óvoda épületének története

Már Szent István előírta, hogy minden templommellé iskola építtessék, így valószínűleg Németiben is voltak papok által vezetett „oskola- klasszisok”. A reformáció után a németi iskola főiskola volt, tógátus diákok latin, görög, héber nyelvet, bölcsészetet, teológiát tanultak.

A mai emeletes fiúiskola épülete (Wolfenbüttel utca 8 szám, a nagy piros iskola mellett) 1836-tól 1840-ig épült, melynek alapkövébe feljegyezték minden akkori fiú- és leánytanuló, valamint az akkori tanítók nevét. Ebben az épületben volt egy tanácsterem, négy tanterem és a segédlelkészi lakás. Ugyanitt jegyezték fel, hogy az épület az 1708-as évtől működő oskola helyén épült. Említett főiskolát 1749-ben egyesítették a szatmárival, mivel meg akarták szüntetni, azzal az indokkal, hogy a város nem segítette tovább a tanítók fizetését, de az ügyet felkarolták a főurak, főleg a Wesselényi család, és a város iparosai, így megmaradhatott egy alsó iskola. 1766-tól volt két fiú- és egy leányosztály, 1805-től három fiú- és két leányosztály, 1870-től négy fiú- és három leányosztály. A felső fiúosztályt (5-6. oszt.) a segédlelkész tanította, a középső fiúosztályt és az alsó fiúosztályt tanítók tanították. A leányok tanterve könnyebb volt, őket a kántor és az orgonista tanította. 1903-ban állami iskolává alakították, 1948-ban elállamosították.

2020-ban a Magyar Állam, Hatűron túli óvodaprogram keretén belül felújította, kibővítette és ma ebben az épületben működik a Napsugár Református Óvoda és Bölcsőde, két óvodai és két bölcsődei csoporttal.

Vélemény, hozzászólás?