„A következő napon…”

Határvonalnál állunk, az óév végén és egy új év kezdetén. Éjfélkor elindulunk 2023 startvonaláról!
Mi van mögöttünk? Érdemes időt szánni a visszatekintésre. Persze, a múltat nem lehet újraélni, megváltoztatni, de annak tapasztalataiból, az átélt eseményekből sok tanulságot lehet levonni.
Mi van előttünk? Nem tudjuk, de a jövőt (kinek amennyi adatik ezen a földön) át fogjuk élni.
Az új év elején vágyik az ember valamire, ami bíztató, ami reménységgel és erővel tölti be az ismeretlen út kezdetén. Keressük együtt az igazi biztatást Isten igéjében, ahogy ezt elénk hozza a Református Bibliaolvasó Kalauz újszövetségi igéje, az év első napján, a Lk 9,37-43-ból. Kérlek, szánj rá néhány percet, keresd ki Bibliádból és olvasd át ezt az igeszakaszt!
„A következő napon…” – ezzel indít az újévi ige. Előtte Jézus megdicsőüléséről olvasunk, ahol tanítványai (Péter, János és Jakab) meg szeretnék állítani az időt. „Jó nekünk itt lenni” – mondják. Ebben ez is benne rejlik: Maradjunk itt, maradjon minden így, ahogy most van, Mester…
Jézus azonban nem állítja meg az időt. Jön a „következő nap”. Jön a sokaság a maga problémáival. Jön a fájó szívű apa, aki fia nyomorúságára keresi a megoldást. Nemcsak ő tehetetlen, hanem a völgyben maradt tanítványok is. Jézus meg is dorgálja őket hitetlenségük miatt. De nem áll meg ezen a ponton, hanem szól az apához: „Vezesd ide a fiadat!”, aztán parancsol a tisztátalan, ördögi léleknek és a fiú meggyógyul, megszabadul. S ennek az egész mozgalmas jelenetnek ez az eredménye: „Mindnyájan elámultak az Isten nagyságán.”
Mi vár ránk 2023-ban? Nem tudjuk! Találgatások, prognózisok bőven vannak, amelyek egyáltalán nem bíztatóak. Az ige nem arra válaszol, hogy mi lesz, hanem üzenete, egyszerűen békességgel tölti be a hívő szívét: mindig lesz egy „következő nap”, amelyen Jézus ott lesz velünk, mi pedig Hozzá mehetünk éppen annak a napnak a kérdéseivel, problémáival, terheivel.
Sok következő nap lesz az előttünk álló évben, sok minden meg fogja haladni erőnket, lehetőségeinket, minket. De Jézus lesz az a szilárd pont, amelyen minden a javunkra fordul. Ennek pedig ez lesz a következménye: „elámulunk az Isten nagyságán”! Megdicsőül életünkben az Úr!
Mindig lesz következő nap, és eljön egyszer az a NAP is, amikor szemtől szembe megláthatjuk Őt!
Tekintsünk úgy életünk minden egyes napjára, mint Isten különleges ajándékára. Az Úr 2023. évében sem fog az Ő akarata nélkül egy hajszál leesni a fejünkről. Ő adjon lelkiekben-testiekben gazdag, áldott Új Évet mindnyájunknak!
Bogdán Szabolcs János püspök

Vélemény, hozzászólás?