Kezdőlap / Gondolatok / A Kar csonyf t tnevezt k nnepi F nak: Ben Stein v lasza

A Kar csonyf t tnevezt k nnepi F nak: Ben Stein v lasza

Forr s: http://kalotaszegieme.ro/

Bevallom: Zsid vagyok s minden egyes s m is zsid volt. s engem nem zavar egy cs ppet sem, ha az emberek ezeket a gy ny r en kivil g tott, feld sz tett f kat, Kar csonyf nak nevezik. Nem rzem magam emiatt fenyegetve. Nem rzem, hogy meg lenn k k l nb ztetve. Ezek a f k csak azok, amik: Kar csonyf k. S egy ltal n nem zavar, amikor az emberek Boldog Kar csonyt k v nnak nekem. Nem gondolom, hogy megal zn nak, vagy gett ba akarn nak csukni. A t ny az, hogy valamik ppen kedvelem is. Azt bizony tja nekem, hogy mi mindannyian testv rek vagyunk, akik egy tt nnepelj k az vnek ezt a boldog id szak t. S egy ltal n nem zavar az sem, hogy egy j szol-jelenet van fel ll tva az egyik forgalmas tkeresztez sben, k zel a tengerparti h zamhoz, Malibu-ban.

Ha az emberek egy betlehemet akarnak, az ugyan gy rendben van sz momra, mint a Menorah n h ny sz z yardnyira arr bb. Nem szeretem, ha piszk lnak amiatt, hogy zsid vagyok s ugyan gy nem gondolom, hogy a kereszt nyek kedvelik, ha piszk lj k ket az rt, mert kereszt nyek. Az istenh v k belef radtak s belebetegedtek a piszk l sok id szakaiba. Fogalmam sincs, honnan sz rmazott ez az ” nnepi Fa” tlet. Vagy kifejezhetem m sk pp is: honnan j tt az tlet, miszerint im dnunk kell a h ress geket, de tilos Istent im dnunk? Viszont sokan vagyunk akik elgondolkodnak azon, honnan j nnek ezek a h ress gek, s hov lett az az Amerika, amit mi ismert nk. Billy Graham, a pr dik tor l ny t interj volt k az Early Shown s Jane Clayson, a riporter ezt k rdezte: “Hogyan lehets ges, hogy Isten engedte, hogy ilyesmi (Katrina hurrik n) megt rt nj k?” Anne Graham egy rendk v l m lys ges s leselm j v laszt adott. Azt mondta: “Asgy hiszem, Isten m lyen elszomorodott emiatt – ahogy mi is sokan -, de vek ta mondogatjuk Istennek, hogy takarodjon ki az iskol inkb l, takarodjon ki a korm nyzatunkb l, s takarodjon ki az let nkb l. S mivel egy igazi Gentleman, v g l csendben kih tr lt az let nkb l. Ezek ut n milyen alapon v rjuk el Istent l, hogy ld s t adja r nk, vagy v delmezzen, ha mi azt k vetelt k T le, hogy hagyjon minket b k n?! A legut bbi esem nyek f ny ben (terrorista t mad sok, iskolai l v ld z sek) gy gondolom, hogy ez akkor kezd d tt, amikor Madelaine Murray O’Hare (meg lt k, tetem t csak n h ny ve tal lt k meg) arr l panaszkodott, hogy nem akar im dkoz st az iskol inkban; s mi azt mondtuk r , rendben van. Azt n valaki azt javasolta, ne olvassuk a Bibli t az iskol kban. Pedig a Biblia azt tan tja: ne lj; ne lopj; s gy szeresd bar todat, mint nmagadat. s mi erre is azt mondtuk, rendben van. Azt n Dr. Benjamin Spock azt mondta, testileg ne feny ts k gyermekeinket amikor rosszalkodnak, mert kicsiny szem lyis g k eltorzul, s meglehet, hogy elrontjuk nbecs l s ket (Spock fia k s bb ngyilkos lett). s mi erre is azt v laszoltuk, rendben van. Most meg azt k rdezz k magunkt l, mi rt van az, hogy:
– a gyerekeknek nincs lelkiismeret k,
– nem tudj k, mi a j , s mi a rossz,
– nem zavarja ket, ha idegeneket meg lnek, vagy ak r oszt lyt rsaikat.”

Val sz n , hogy ha el g m lyen elgondolkodn nk ezeken, lehet, hogy v g l is r j nn nk a probl ma kulcs ra. Asgy v lem, nagy r sze van ebben, annak, hogy ‘AZT ARATJUK MOST LE, AMIT ELVETETT NK’. Milyen egyszer az embereknek megvetni k Istent, azt n azon csod lkozni, hogy mi rt halad a vil g a pokolba. Vicces, mennyire elhissz k, amit az js gok mondanak, de megk rd jelezz k, amit a Szent r s ll t. Elgondolkodtat , hogy ha vicceket k ld nk egym snak, azok fut t zk nt terjednek, de ha zeneteket kezd nk k ldeni, amelyek Istenre vonatkoznak, az emberek k tszer is meggondolj k, miel tt megosztj k azokat. Elgondolkodtat az is, hogy fajtalan, durva, vulg ris s obszc n cikkek ‘k zlekednek’ szabadon a vil gh l n, de a nyilv nos vita Istenr l tilos az iskol kban s a munkahelyeken. Tetszenek m r nevetni? Vicces, ha ezt az zenetet nem k ld d el sokaknak a c mlist don, mert nem vagy biztos, miben hisznek, vagy ppens ggel mit gondolnak r lad, hogy ilyesmit k ldesz. Ugyancsak vicces, hogy jobban agg dunk amiatt, amit m sok gondolnak r lunk, mint amiatt, hogy maga Isten mit gondol r lunk. Ha kidobod ezt a kis elmefuttat st, ne d lj h tra a sz kedben s panaszkodj arr l, milyen rosszul alakul a vil g sorsa!

szinte megbecs l ssel s tisztelettel: Ben Stein

Szóljon hozzá