Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / A karácsony kopogtat az ajtón Egriben

A karácsony kopogtat az ajtón Egriben

Forrás: frissujsag.ro

Egriben nemcsak kopogtatott, de meg is érkezett a karácsony vasárnap, és egész délutánt betöltő, változatos programú ünnepséggel és az együttlét örömével ajándékozta meg a kultúrházat zsúfoltságig megtöltőket.

„Fordult az idő kereke, eljött a karácsony ünnepe. Áldassék az Isten neve, hogy idáig megsegíte. Összegyűltünk mi is ide, falu nagyja, kicsinye. Legyen öröm itt lenn, szent békesség minden szívben! Felejtsük az élet terhét, ne bántsuk ma egymás lelkét! Ki haragos, bocsásson meg, ki irigy volt, béküljön meg! Legyen boldog karácsony már, kit a világ oly régen vár! Köszöntjük, kik itt vannak, minket jó szívvel hallgatnak” — hangzott a hagyományos köszöntés advent harmadik vasárnapján kora délután, a második alkalommal megszervezett Karácsonyi Ünnepségen az egri kultúrház zsúfoltságig megtelt nagytermében, amely nemcsak megújulva, de szemkápráztató színkavalkáddal is fogadta a belépőket, köszönhetően a karácsonyi vásár diákok által készített kézműves termékeinek garmadájától roskadozó asztaloknak. Kovács Sándor református lelkipásztor áldását és az adventi gyertyák meggyújtását követően Márton Zsuzsanna polgármester üdvözölte az egybegyűlteket, örömét fejezve ki, hogy újra zsúfolásig megtelt a kultúrotthon, és hogy etnikai és vallási hovatartozástól függetlenül ez alkalommal is együtt ünnepelhetnek a község lakói.

„Nem a drága ajándékok jelentik a fényt a lelkünkben, hanem a szándék, hogy önmagunktól mit adhatunk önzetlenül. Ahol béke, elfogadás és szeretet van, ott meghitt, bensőséges kapcsolatokra épülő családot, közösséget lehet teremteni. Figyeljünk arra, hogy a szeretet lángja ne csak néhány napig, az ünnep idején égjen a szívünkben, hanem a hétköznapokon is megmaradjon bennünk. Éljünk úgy, hogy szeretettel viseltessünk embertársaink iránt, hogy életünkben ne legyen helye a haragnak és a gyűlölködésnek!” — fogalmazott. Az egri, újegri és gombási gyermekek (óvodásoktól általános iskolásokig) műsor-összeállítása, tudtukon kívül, ezekre a gondolatokra épült, hiszen nagyon készültek, és nagy szeretettel nyújtották át tudásuk legjavát, hamisítatlan vidám karácsonyi hangulatot varázsolva nemcsak a terembe, de mindenki lelkébe is. „Számomra óriási meglepetés, hogy ennyi hangszeren, furulyán, hegedűn, gitáron, citerán, szintetizátoron játszanak, olyan sokszínűek és csodálatosak” — mondta örömtől ragyogó szemekkel a polgármester asszony. Az összeállításból természetesen nem hiányoztak az Egri Csodaszarvas néptáncosai sem, akik szatmári és mezőségi táncokat roptak, hogy csak úgy „porzott” a színpad, s a község saját hagyománya szerint itt köszöntötték azokat, akik fél évszázaddal ezelőtt kezdték el közösen álmodni a holnapot, s most aranylakodalmas párként állt egymás mellett Jáger István és Jolán, Docsa András és Erzsébet, valamint Danciu Vasile és Irina.

Aztán nagy izgalom következett, ugyanis kezdődött a karácsonyi rajzpályázat eredményhirdetése — a könyvtár és a polgármesteri hivatal által közösen szervezett megmérettetésre számtalan képeslap érkezett, s az óvodások, az elemisták és az általános iskolások kategóriájában is a három-három legügyesebb képeslapkészítő vehette át az elismerést. A meglepetésnek még nem volt vége: betoppant az est sztárvendége, a Télapó, aki minden gyerkőcöt megajándékozott, a manók és a helyi gabonafelvásárló cég támogatásával, Deák Zoltán ugyanis ezzel a szép gesztussal köszönte meg, hogy a község lakói nála értékesítették gabonájukat. Az ünnepi hangulatnak különleges színezetet adott az épület előcsarnokában lévő, Egri község 100 éve 100 képben kiállítás, amelynek fotóit a helybéliek ajánlották fel, és nosztalgikus visszapillantó volt nem csak a település, de az emberek, a családok mindennapi vagy épp ünnepi pillanataira.

Szabó Kinga Mária

Szóljon hozzá