A házasélet buktatóiról Szigetlankán

Mélységekről, döntésekről és reménységről beszéltek a Házasság Hete programsorozat keretén belül a Szatmár-szigetlankai református templomban. A gyakorlati témájú előadáshoz sokan, a jelenlevők közül, érdemben szóltak hozzá.

Pénteken délután 17 órától a Lanka Duó énekei nyitották meg az alkalmat, majd Rácz Ervin lelkipásztor köszöntötte az egybegyülteket. Fóris Beáta szervezésében Dr. Kiss Ferenc háziorvos érkezett, hogy szóljon a házasélet, családi élet buktatóiról. Számára meghatározó Igével kezdődött az előadás: “Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja.” (Jak 1,5) Lét-kérdéseink közé tartozik: Mi akadályoz minket, hogy boldog párkapcsolatban éljünk és boldog családunk legyen? Miért romlik el idővel minden? Mi akadályoz a változásban? Idővel mindenki változik és ez természetes. Rajtunk áll viszont mi lesz belőlünk tíz, húsz, vagy harminc év múlva. Sokan gondolják, hogy ők nem lesznek alkoholisták, megcsalók, bántalmazók, pénz rabjai… – végül mégis azzá válnak, amivé talán nem akartak. A valóság, amit látunk elkeserítő: rossz szokásoktól nem tudunk szabadulni. Keserűséget, fájdalmat, a dolgok széthullását hagyjuk magunk után – ez az ádámi természet. A legrosszabb ilyenkor, hogy az Ördög azt hiteti el velünk, hogy két lehetőségünk van: 1. nem tudunk változtatni (következmény: alkoholizmus) vagy 2. tudunk saját erőnkből jók lenni (ennek is következménye lehet az öngyilkosság). Isten tudja, hogy nem vagyunk képesek egyedül valóban jók lenni és boldognak lenni.

Az előadó méginkább szakterületére, az orvostudományra lépve felvázolta, hogy mi neurobiológiailag a boldogság: Az agyunkban vannak olyan anyagok, amik boldogság érzést és örömet okoznak, és ezen anyagok receptorai, ezek fontosak a mi normális egészséges működésünkhöz. Ha mindig örömet tapasztalnánk meg, akkor az agyunk egy idő után csökkentené azon receptorokhoz számát (kiegyensúlyoz), amivel az örömet és annak mélységet megéljük, viszont ha megtapasztalunk nehézségeket és fájdalmat is, az segít jobban megélni az örömet, boldogságot. Nem önmagával a fájdalommal van a gond, hanem a mi gonoszságunkkal és megtévesztettségünkkel. Az Isten zsenialitása, hogy a rosszat is javunkra fordítja. Nem kell tehát félni attól, ha valami nehéz, ha egy helyzet szomorúságot okoz, vagy jönnek élethelyzetek, amik elevenünkbe vágnak.

Jézus ezért jött, Ő az, aki valóban tud segíteni! Még a házasságunkon is. De hogyan? Megtérésünkkel. Megtérés = elfogadom Jézus áldozatát és kérem a mennyei Atyát, hogy fogadjon gyermekévé. Ő miatta így már Isten fennhatósága alá kerülök és a Szent Lélek szépen elkezdi szívünket helyreállítani. Isten arra tanít minket, hogy legyünk csak az Ő gyermekei és hallgassuk az Ő fiának szavait, azok megtanítanak jól szeretni magunkat és másokat is.

Az előadás végén az előadó igyekezett gyakorlatiasabb válaszokat adni konkrét kérdésekre. A válaszokból kiderült, hogy a házastársak csak közösen, megbeszélve, együtt tudnak választ kapni kérdésekre és megoldást problémáikra. Az élet és a házasélet gyakran szörnyű, nehéz helyzeteket hoz, Isten azonban bennünket harcra és alkotásra teremtett, hogy legyen ráhatásunk a környezetre, hogy létrehozzunk dolgokat (család, gyerekek, ház) és azokat fenntartsuk. Úgy vagyunk alkotva, hogy Istennel együtt meg van képességünk családunkat ellátására, kijöjjünk a mélységekből, jól döntsünk és reménységgel nézzünk a jövőbe. – szóltak a biztató válaszok.

Vélemény, hozzászólás?