Velünk az Isten! – 2015. janu r 23.

“…az n testem bizony tel s az n v rem bizony ital.” (J nos 6, 55)

Az idei imah t t m ja az r k letnek a vize, melyet felk n l J zus nemcsak a sam riai asszonynak, mindenkit ezzel akar megeleg teni. A zsid k nehezen rtett k mindazt, amit az Isten Fia az letnek eledel r l s ital r l tan tott, k l n sen akkor, amikor az eledelt sszekapcsolja az test vel s az italt az v r re vonatkoztatja.
J l tudj k, hogy az ldozatot hogyan kell bemutatni, gyakorolj k is az nnepeken, felfog k pess g k megreked egy szinten, az vall sos gyakorlatuk szintj n. Ha valaki ett l elt r en tan t, n znek re rtatlanul s rtetlen l, k nem gy tanult k, k m sk nt tudj k, a t rv ny megszeg s nek, Isten-k roml snak min s tik. Ez rt is a t bbs g nem fogadta el J zust Messi snak.
Mi tudjuk s rtj k, mir l besz l J zus: az nmaga meg ldoztat s r l, az Asr szent vacsor j r l, melyet maga szerzett. Az Asr szent vacsor ja nem rtelmez s k rd se, amelyen oly sokat vitatkoztak a reform torok is, ink bb elfogad s k rd se, ugyanakkor dv ss g k rd se is. Az teste eledel az dv ss gre, v re pedig ital az r k letre. Lehet s g az ezzel val l s, nem k nyszer s g, de aki nem l vele, az dv ss g el l z rja el nmag t. Idegent ritk n vagy sz nalomb l enged nk be otthonunkba, de aki megvend gel vagy akivel mi osztjuk meg asztalunkat, az az ember mindig sz vesen v rt s l tott vend g n lunk.
lj nk az Isten-adta lehet s ggel!
Uram, te mindig h vsz
szent asztalodhoz,
megosztod nmagad
testedben s v redben
vel nk,
hissz k, te vagy a mi
dv ss eg nk.
men.

Fodor Lajos,

Halmi

Vélemény, hozzászólás?