Archive for the Category » Református hírek «

Testvéregyházunk közgyűlésén vett részt Csűry István püspök

A skót nemzeti egyház (Church of Scotland) idei edinburghi közgyűlésének díszvendége volt Csűry István püspök. Egyházkerületünk püspökét Antal János előadótanácsos kísérte el jószolgálati útjára.

Testvéregyházunk egyhetes közgyűlése évszázados hagyományokat tükröző külsőségek között vette kezdetét május 15-én, az edinburghi királyi palotában. A közgyűlés május 16-án, szombaton megválasztotta testvéregyházunk új moderátorát, Angus Morrisonlelkipásztor személyében, akit a leköszönő moderátor, John Chalmers a másnapi ünnepi istentisztelet keretében iktatott be tisztségébe.

Egyházunk elöljárója a leköszönő és hivatalba lépő moderátorral, valamint George Whyte lelkészi főjegyzővel folytatott megbeszéléseket a látogatás idején, az egyházközi együttműködés részleteiről pedig a Világmissziós Bizottság vezetőjével, Ian Alexander lelkipásztorral és főmunkatársaival egyeztetett. A látogatás rendkívüli alkalom volt egyházaink kapcsolatának szolgálatban kiteljesedő megújhodására. Vendéglátóink szakmai és anyagi segítségnyújtást ígértek a királyhágómelléki szeretetszolgálati tevékenység megerősítéséhez. A két egyház képviselői emellett megállapodtak, hogy ösztönözni fogják a közvetlen testvér-gyülekezeti kapcsolatok kiépülését. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület szeretetszolgálati kezdeményezéseit megismerve vendéglátóink elismerőleg szóltak a nehéz helyzetben, nemzeti és vallási kisebbségben élő közösségünk elkötelezett társadalmi szolgálatáról, ami hiteles, élő és erőteljes bizonyságtétel az evangélium mellett. Tudatták, hogy Nyugat-Európa látóköréből Kelet-Európa szinte teljesen kikerült, mivel azt feltételezték, hogy a térség országainak Európai Uniós csatlakozása nyomán úgymond feleslegessé vált az intézményesített segítségnyújtás. Csűry István püspök tájékoztatója viszont egyértelműen jelzi, hogy továbbra is támogatni szükséges régiónk egyházi célkitűzéseit.

Csűry István püspök Angus Morrison moderátorral

„A Skót Egyház elkötelezettsége irányunkban azért is különösen értékes, mert évszázados harmadik-világbeli külmissziós szolgálatuk és a katasztrófák sújtotta térségek támogatása, például a földrengés-pusztította Nepál keresztényeinek támogatása mellett a Kelet-Európában szolgáló Királyhágómellékről sem feledkeznek meg. Ez pedig az ‚Egymás terhét hordozzátok!’ evangéliumi parancs tényszerű megélése” – üzente Csűry István püspök.

 

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Tájékoztatási Szolgálata

Istennel képes vagy megtalálni erőforrásod – Országos Bonus Pastor találkozó

Szatmárnémetiben tartja országos találkozóját a Bonus Pastor Alapítvány. Az utógondozói célzatú összejövetel mottója: Képes vagy!? Találd meg erőforrásod, szállj szembe gyengeségeiddel!

Szakács Előd lelkipásztor, az esemény programfelelőse és dr. Puskás Csaba családorvos irányításával a Szatmárnémeti Református Gimnázium dísztermében, pénteken kezdődött az alkalom Dr. Horváth Levente lelkipásztor áhítatával. Képesnek kell lennem? – tette fel a kérdést a gazdag ifjú példázata alapján az igehirdető. Isten képes rá, biztatott, mert nála semmi sem lehetetlen. Szombat reggel Dr. Rédai Levente orvos a felemelkedéshez szükséges erőről szólt, majd Horváth Mária szociális asszisztens, családterapeuta két előadást is tartott, délelőtt Képes vagyok?!, délután Gyenge láncszemeim címmel.

Lapunk a második, délutáni előadásba kapcsolódott be, amit közel száz ember hallgatott. Pascal nyomán Horváth Mária elmondta: Isten alakú űr van bennünk. Nem takargatni kell gyenge láncszemeinket, hanem Isten elé vinni, aki a vele való találkozásban érzelmünket, értelmünket és akaratunkat összhangba és egyensúlyba hozva képessé tesz arra, hogy megtaláljuk erőforrásainkat.

A két előadás között Matuz Zsolt vezetéséve rövid városnéző sétára is sor került. Az előadások csoportbeszélgetések követték. Szombat este élvezetes zenei előadást láthattak és halhattak a résztvevők Cserey Csaba (Csabcsy) és Péter Attila Zsolt (Pedro) fellépésével. A napot Jobb Domokos ombodi lelkész zárta, aki Pál apostollal együtt elmondhatta: Amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok.

Vasárnap több részre oszlik a csapat. Nagy részük Szatmár-Szigetlankára indul, ahol Dr. Horváth Levente beszél arról, hogyan lehet „legyőzni az óriásokat.” A közösség többi része Láncosba, Ombodra, Batizra és Tasnádszántóra érkezik bizonyságot tenni.

Ahogy az elmúlt huszonkét évben, a Bonus Pastor Alapítvány célja továbbra is az, hogy segítséget nyújtson az alkohol-, drog-, szerencsejáték- és egyéb függőségekben szenvedőknek és hozzátartozóiknak, keresztyén lelkiséggel, a segítőszakma eszközeivel. E célt három fő tevékenység csoport a terápia, az utógondozás és a prevenció által kívánja megvalósítani. Horváth Levente lapunknak elmondta, örül, hogy az Erdélyi Református Egyházkerült határait túllépte a kezdeményezés, ennek jele az is, hogy Szatmáron már másodjára tartanak találkozót. Akit érdekel ez a tevékenység, esetleg segítségre is szorul, a Szatmárnémetiben és környékén élők közül Puskás Csaba doktorúrral vehetik fel a kapcsolatot a 0744-539-213-as telefonszámon.

A Világíts TV és a Harangszó Rádió következő adásaiban Horváth Mária előadása mellett közli Horváth Levente egyik igei üzenetét. Megszólal majd a program szervezője Szakács Előd és néhány terápiát átélő bizonyságtévő is.

Szatmári diadal a Kárpát-medencei lelkészfoci-kupán

Mint ahogy az elmúlt években annyiszor, ismét a magyarországi szatmári egyházmegye lelkészei nyerték a Kárpát-medencei lelkészfoci-kupát. A nyírségi Levelek adott otthont az eseménynek, amelyen a mieink, azaz a partiumi szatmáriak is szerepeltek.

Pénteken koradélután 13 órakor nyolc egyházmegye csapata indult a tornán: Az A csoportban Az erdélyi egyházkerület csapata mellett Zilah, Kárpátalja és Szatmár (HU), a B csoportban Békés, Debrecen, Nyirség és Szatmár (RO) mérkőzött.

A partiumi szatmáriak első meccsükön a címvédő és házigazda ellen 3-1-re kaptak ki, majd a későbbi döntős debreceniek is megverték őket 3-2-re. A harmadik meccs Békés ellen sokkal békésebbnek bizonyult, igazi örömfociban 2-0-ra diadalmaskodott a későn ébredő szatmári alakulat, így megszerezve az ötödik helyet, azaz az alsó házban az elsők lettek(!)

Az első elődöntőn a debreceniek meglepetésre legyőzték a másik csoport első helyezettjét, Kárpátalját, a másodikon a szatmáriak főlényesen diadalmaskodtak az ez alkalommal bronzérmes Nyírség ellen, majd a döntőt is behúzták a cívisváros környékiek ellen, így visszakerült Szatmárba a kupa. Remek hangulat volt a focitornán, melynek ismét a találkozás volt a lényege, illetve a lelkészi közösség erősítése. A vacsorán a díjkiosztás után, a magyar himnuszt, a székely himnuszt és a kárpátaljaiak himnuszát is elénekelték: Mindig velem Uram, mindig velem… Gratulálunk a szervezőknek! Ha Isten is megsegít, a következő lelkészfoci-kupa házigazdái mi leszünk, október 2-án! A pontos helyszínt később közöljük. Hajrá papok!

Bonus Pastor – Országos Találkozó – Szatmárnémeti 2015

Forrás: http://bonuspastor.ro/

Időpont: 2015. április 17-19.
Helyszín: Szatmárnémeti
Református Gimnázium Díszterme

Teljes részvétel: 80 lej
Részvétel csak a programon: 30 lej
Külön étkezés (reggeli-ebéd-vacsora): 50 lej

Jelentkezés Szakács Elődnél:
email: elod@bonuspastor.com
telefon: 0752 243649

A Találkozó programja:

Program:

Április 17 – péntek

16.00 – érkezés, bejelentkezés
17.00 – A házigazdák köszöntése
17.20 – Kezdő áhítat – Képesnek kell lennem!? – Mk 10, 17-27 – Horváth Levente
18.30 – Csoportbeszélgetés
19.30 – Vacsora

Április 18 – szombat

8.00 – Reggeli
8.45 – Áhítat – A felemelkedéshez szükséges erő – Ézs 43, 15-26 – Rédai Levente
9.20 – Előadás – Képes vagyok?! – Horváth Mari
10.15 – Szünet
10.30 – Csoportbeszélgetés
13.00 – Ebéd (szünet)
14.00 – Rövid városnéző séta – Szatmár belvárosában (opcionális)
15.20 – Előadás – Gyenge láncszemeim – Horváth Mari
16:00 – Csoportbeszélgetés
18:30 – Zenei előadás
19.30 – Vacsora
20.00 – Áhítat – Amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős – 2 Kor 12, 1-10 – Jobb Domokos
21.00 – Alternatív program

Április 19 – vasárnap

8.00 – Reggeli
8.30 – Imaóra
10.30 – Indulás istentiszteletre
11.00 – Istentisztelet – Legyőzni az óriásokat – 1 Sám 17
13.30 – Ebéd. Eltávozás

Megemlékezés Lelében

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület a Nagykárolyi Református Egyházmegye Esperesi Hivatalával együttműködve megemlékezést szervezet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére 2015. március 15-én, Lelében, Romániában.

Az ünnepség Nagy Sándor esperes úr igehirdetésével kezdődött. Az igehirdetést követően az esperes úr köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót a meghívott vendégeknek. Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke, a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője köszöntőjében a magyar nemzet újjászületéséről osztotta meg gondolatatit. Dr. Végh Balázs Béla az Egyesület alelnöke és a Babes- Bolyai Tudományegyetem szatmári kirendeltségének a vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Balogh Ferenc, Hadad község polgármestere ünnepi beszédében a hazáról, a magyarságról, illetve a Romániában élő magyarjaink mindennapjairól szólóan gazdagította az ünnepségen megjelenteket. A rendezvény lezárásaként a helyi gyerekek színvonalas és lélekemelő műsorát láthattuk, majd a templomkertben található emlékműnél a résztvevők elhelyezhették koszorúikat.

FELHÍVÁS

Egyházkerületünk Esperesi Hivatalainak, Gyülekezeteinek és Elöljáróinak

„Mégis rájuk tekintett nyomorúságukban, meghallgatta esedezésüket. Visszaemlékezett a velük kötött szövetségre, nagy szeretettel megkönyörült rajtuk. … Segíts meg minket, Urunk, Istenünk, és gyűjts össze a népek közül, hogy hálát adhassunk szent nevednek, és dicsőítve magasztalhassunk téged!” (Zsolt 106,44-47)

Szeretett Testvéreim!
Március 15-én az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékezünk, amikor elődeink példát mutattak nemzeti összefogásból. Ennek az összefogásnak a nevében kérünk Benneteket, hogy támogassátok a nehéz helyzetben élő kárpátaljai magyar református testvéreinket, akiknek a háború sújtotta Ukrajnában sok nehézséggel kell szembenézniük. Ezért közös ünnepünkön kérjük, hogy imádságaitokban hordozzátok őket, ugyanakkor Húsvétig folytassunk gyűjtést, hogy pénzbeli adományokat a feltámadás ünnepe után eljuttathassuk a rászorulóknak.
Kérjük a nagytiszteletű Lelkipásztori és Esperesi Hivatalokat, szervezzék meg a pénzadományok összegyűjtését.
A szeretet kötelében,
Nagyvárad, 2015. március 11-én
Csűry István
püspök

Körlevél a vallásoktatás tárgyában

Nagytiszteletű Esperesi Hivatalnak

székhelyén

Nagytiszteletű Esperes Úr!

Ezúton felkérjük a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Nagytiszteletű Espereseit, Lelkipásztorait, Presbitereit és az iskolai vallásoktatásban tevékenykedő Pedagógusokat, hogy levelünkben közölt információkat a rendelkezésre álló leghatékonyabb formában juttassák el az iskolai református vallásoktatásban részesülő gyermekek szüleihez.
Románia Alkotmánybírósága 669/12.11.2014-es döntésében alkotmányellenesnek minősítette a Tanügyi törvény 18. paragrafus 2. bekezdésének első tételét. Ennek értelmében alkotmányellenes a vallásórák szervezésével kapcsolatosan az az eljárás, mely szerint a vallásórát nem igénylő nagykorú diák, vagy a kiskorú diák törvényes képviselője írásban kell kérje az iskolai vallásoktatás kötelezettsége alóli felmentését.
Ugyanakkor az Alkotmánybíróság a fent említett döntésében megerősítette a Tanügyi törvény 18. paragrafusának 1. bekezdését, mely szerint a vallás tantárgy az iskolai törzsanyag része; az államilag elismert felekezetekhez tartozó gyerekek számára, létszámuktól függetlenül biztosítódik azon alkotmányos joguk, hogy részt vegyenek a saját felekezetük vallásóráin.
A Tanügyminisztérium 29703/16.02.2015-ös körlevelében utasította a megyei tanfelügyelőségeket, hogy folyó év március 6-ig minden iskolában össze kell gyűjteni és egy országos integrált információs rendszerbe be kell vezetni a kiskorú diákok esetében a szülők által kitöltött, illetve nagykorú diákok esetében saját maguk által kitöltött típusnyomtatványokat, amelyekben jelzik, szeretnék, hogy gyermekük / a diák saját felekezete szerint vallásoktatásban részesüljön.
Jelen körlevelünkhöz csatoljuk a megyei tanfelügyelőségek számára elküldött minisztériumi iratot, melyben megtalálható az említett típusnyomtatvány is.
Arra kérjük Esperes, Lelkipásztor, Presbiter és Vallástanár testvéreinket, hogy mind a vasárnapi istentiszteletek rendjén, mind az iskolai vallásórákon és a sorra kerülő szülői értekezleten hívják fel református híveink figyelmét az iskolai vallásoktatás kérvényezésének, ezzel az iskolai vallásoktatás folytatólagos megszervezésének a fontosságára.
A fentiek népszerűsítése kapcsán kérjük, hozzák híveink tudomására az alábbiakat:

1. A vallás tantárgy továbbra is az állami törzsanyag része, az eddigi gyakorlathoz képest mindössze azzal a különbséggel, hogy megszervezését minden tanuló számára külön névre szóló kérvénnyel kell kérni. Javasoljuk, hogy a kérvényeket az iskolákban február 28.-ig iktassák, hogy az iskolának maradjon ideje március 6.-ig az iktatott kérvényekben szereplő adatokat bevezetni az országos integrált információs rendszerbe.
2. Amennyiben a szülő / nagykorú diák írásban nem kérelmezi a református vallásórákon való részvételt 2015. március 6.-ig, abban az esetben a diák lezáratlan marad vallás tantárgyból a tanév második félévében.
3. A vallásórákon való részvétel kérvényezésének elmaradása nem jelenti azt, hogy a diák más opcionális tantárgyat választhat. Ilyen esetekben az iskoláknak kell biztosítaniuk a gyerekek felügyeletét a vallásórák ideje alatt.
4. Anyaszentegyházunk hitvallásunkból fakadóan felelősséget vállal a gyermekek hitbeli neveléséért. A gyülekezet előtt tesz fogadalmat a keresztelés alkalmával szülő, keresztszülők és az egész gyülekezet, hogy mindent megtesz a gyülekezet gyermekeinek hitbéli nevelése érdekében.
5. Anyaszenegyházunk törekszik arra, hogy az iskolai vallásórák megtartására olyan jól képzett vallástanárokat állítson szolgálatba, akik az alapvető vallási ismeretek átadásán túl kiemelt figyelmet fordítanak a tanulók lelki, hitbeli fejlődésére.

Életükre és szolgálatukra kérjük Isten áldását.

Nagyvárad, 2015. február 19.

Lukács József  főjegyző
Szűcs Éva előadótanácsos

Lelkes missziósok – Kárpát-medencei sajtósok tanácskozása

A Tiszáninneni Református Egyházkerülethez tartozó Mályiban került sor a Kárpát-medencei református média képviselőinek szakmai tanácskozására. Szinte minden egyháztest reprezentálta magát: Tiszáninnen, Tiszántúl, Dunamellék, Délvidék, Kárpátalja, Felvidék, Erdély sajtósai mellett Királyhágómelléket Rácz Ervin képviselte.

A köszöntés rendjén Tarr Zoltán zsinati tanácsos és szóvivő szólt, valamint Rácsok András tiszáninneni sajtóreferens a házigazda szerepében vezette fel a gyűlést. Minden jelenlevő felvázolta az egyházkerületében történő változásokat, majd a közös kommunikáció fejlesztésének lehetőségeiről beszéltek. Minden egyházkerületnek más-más problémái akadnak, de különösen figyelemreméltó a háborús helyzetben lévő kárpátaljaiak helyzete, akik a megpróbáltatások ellenére is hittel szolgálnak. Bárcsak minden missziói ágazatban dolgozna annyi lelkes ember, mint a médiamisszió területén! – hangzott el az ülésen. A csupán lelkes hozzáállás azonban azt a veszély hordozza magában, hogy ha az eltűnik, és nincs anyagi fedezet, megfizetése a munkának, akkor borulhat az egész.

A közös Kárpát-medencei lap a Kálvincsillag megszűnt, de az sajtósok együttműködése több területen erősödhet, ha odafigyelnek egymásra. Ilyen közös munka lehet a reformáció 500 éves évfordulója megünneplésének publikálása és annak előkészítése is.

A Mécses Központ Mályiban kitűnő helyszín volt arra, hogy onnan világ világosságaként tűzzel távozzanak a sajtósok.

A Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület 2015-ös terve

Sorszám

 

A tevékenység       megnevezése

 

Helyszín

 

Időpont

 

Felelős személyek

1 Jótékonysági disznóvágás Papos Március Illés Béla
2 Egyház és diakónia

Egyházmegyei tervek

Szilágylele

Kocsord

Március

Március

Nagy Sándor

Fülöp István

3 Református iskolák találkozója Szatmárnémeti Március/Április Szilágyi Éva
4 Emlékpark-avatás Börvely Április Végh Balázs Béla
5 Horgászverseny Mátészalka Április/május Illés Béla
6 Irodalmi-művészeti tábor Érmindszent Május/június Gál Sándor

Végh Balázs Béla

7 Biblia-út

(kirándulás)

Nagykároly-Göncz-Vizsoly Június Fülöp István

Végh Balázs Béla

8 Szavalóverseny bibliai témájú versekből Nagykárolyi egyházmegye Június Tukats József
9 Emlékülés a bibliafordítás 425 éves évfordulójára Szatmárnémeti, Nagykároly, Csenger Július 17-18 Muzsnai Árpád  Tukats József Bartha Gyula
10 Felekezeti együttműködés kis létszámú településeken (kispályás futballmeccs) Fábiánháza Augusztus Gyarmati Endre Kós Csaba             Rácz Ervin
11 Kölcsey-megemlékezés Sződemeter Augusztus 7 Végh Balázs Béla
12 Szatmár határok nélkül Nagyecsed Szeptember 19 Kovács Lajos
13 A reformáció emléknapja Mátészalka Október 31 Fülöp István

14

Immanuel-CD és Fülöp Sándor – album megjelentetése   Decemberig

Fülöp István       Végh Balázs Béla

 

 


Főszerkesztő:
Rácz Ervin-Lajos
refszatmar@freemail.hu
Tel.: 0740-483-375

Szerkesztő:
Kovács Mátyás Péter
matyi_p@yahoo.com
Tel.: 0740-140-380

Esperes:
Kovács Sándor
kovacs_is@yahoo.com
Tel.: 0769-668-719

Hivatal:
Szatmárnémeti, Kálvin tér 2. szám
Tel.: 0261-711-816

Szeretettel várunk adományokat a
következő folyószámlára:

RO 86 OTPV 280000383726 RO 01
OTP Bank, Satu Mare