Kezdőlap / Napi Ige / 2013. március 4.

2013. március 4.

„Mert nem beszédben áll az Istennek országa, hanem erőben. Mit akartok? Vesszővel menjek-é hozzátok, avagy szeretettel és szelídségnek lelkével?” (1Kor 4,20-21)

Mi akar ez lenni Pál úr? Fenyegetés? Egy lelkésznek nem szabad így beszélni, nyilvánvalóan a szelídséget várjuk el öntől és az alázatot. Nehogy felemelje a hangját, mert ezzel meg fog sérteni valakit a gyülekezetből. Lehet, hogy ezt a választ kapná ma Pál a „mai korinthusiaktól”, de lehet, hogy akkor is ezt gondolták. Mondhatnám, nincs új a Nap alatt.

Az ezt megelőző versekben azt látjuk, hogy voltak olyan gyülekezeti tagok, tanítók, akik felfuvalkodottak voltak, dicsekedtek. A beszédjükkel nem építették, hanem rombolták a gyülekezetet. Pál erre mondja, hogy nem beszédben áll az Isten országa, hanem erőben. Meglátjuk, ha odamegyek, van-e erő bennük, vagy csak a szájuk jár, gondolhatta Pál.

Én meglepődtem az apostol konkrétságán, de ha jobban meggondolom, ezt tényleg csak igy lehet, határozottan, ellenmondást nem tűrően. Isten dolgaival nem lehet játszadozni. Vannak helyzetek, amikor végre oda kell csapni az asztalra, de nem dűhvel, bosszúvággyal és fejünket elveszitve, hanem a célt látva, éberen ébresztve, szeretettel, mint ahogy Jézus kidobta a galambárusokat a templomból. Isten házához való szeretete emésztette Pált is.

Jó lenne, ha a mi beszédünkben is lenne erő, hogy legyen hiteles, amit mondunk.

Rácz Ervin,

Erdőd

Szóljon hozzá