2013. június 18.

Van apelláta!

„Mikor pedig az megjelent, körülállták a zsidók, kik alámentek Jeruzsálemből, sok és súlyos vádat hozván fel Pál ellen, melyeket nem bírtak bebizonyítani.” ApCsel 25,7

Olvasandó ApCsel 25, 6-12

Pál immáron Festus elé kerül. A per menete ugyanaz, mint Félix előtt: súlyos vádak bizonyíték hiányában. Pál minden vádnak ellentmond és cáfolja, hogy a törvény (5b), a templom (6), vagy a császár (5a) ellen vétkezett volna. Az új helytartó nem akarja korán elrontani kapcsolatát a zsidó vezetőkkel, ezért tanácsolja a későbbiekben, hogy a per Jeruzsálemben folytatódjék.

Úgy áll előttünk Pál, hogy közben Jézus passió-történetének néhány mozaikdarabkája jut eszünkbe:  kihallgatás a főpap előtt hamis tanúk társaságában (Mt 26,57-68),  Jézus Pilátus előtti hallgatása (Mt 27,12), Jézus csúfolása (Mt 27,27-30).

Mindkét esetben közös vonás, hogy emberileg a hamis tanúk, a vádlók állnak „győztesként” a történet palettáján. Pál a későbbiekben, – Istenben bízva -, a császárra apellál(11), Jézus pedig magára a Szabadító Istenre. Mennyei Atyánk bármilyen élethelyzetből kiemel és kiszabadít. Ha úgy érzed, hogy „körülvettek” és „vádolnak”, tudd: van apelláta – Istennél. Ámen!

Király Lajos,

Batiz

Vélemény, hozzászólás?