Kezdőlap / Napi Ige / 2013. július 16.

2013. július 16.

„És monda nékik: Az Isten parancsolatját szépen félre teszitek, azért, hogy a magatok rendelését tartsátok meg.” (Mk 7,9)

Jézus tanítványai mosdatlan kézzel, a törvénynek ellent mondva ülnek le enni. Ma is felszisszennének ezen sokan és megkritizálnák az illemtelen viselkedést. Jézus azonban nem illemtant akar átadni, nem is a tanítványok viselkedését pártfogolja, hanem a farizeusok torz gondolkodására mutat rá, akik a saját érdekeiket előbbre helyezik az Isten törvényénél.

Töredelmesen bevallom, lelkészként sokszor megkísért az, hogy saját gondolataimat ráerőltetem az igére, azaz prédikációnak választok igét és nem az ige alapján gondolom ki az igehirdetést. És ez nem jó! Mint ahogy nem jó az sem, ha a szövegkontextusból kiragadva egy bibliai gondolatot, a saját igazamat próbálom vele alátámasztani. Indítottak már így el háborút, öltek ilyen módon meg embereket és mindenekelőtt magát Jézust is a törvényt kimagyarázva feszítették keresztre.

Régebben láttam egy filmet, nem mondom meg, hogy mi a címe, de megmaradt bennem egy jelenete. A főhős házában volt egy szentkép a hálószoba szekrényére téve. Amikor valami huncutságra készült, ami nyilván nem tetszett az Istennek, egyszerűen lehajtotta, letakarta, és tehette azt, amire készült. Vajon így tesszük mi is félre az Isten rendelését, a magunk torz terveinek érdekében? Isten mindent lát, az Ő szemét nem lehet betakarni! Ámen!

Rácz Ervin,

Erdőd

Szóljon hozzá