Kezdőlap / Napi Ige / 2013. január 5.

2013. január 5.

Hol akarod, hogy elkészítsük?” (Lk 22,9)

Olvasandó Lk. 22, 7-13

Jézus az utolsó vacsora elfogyasztására készül a tanítványokkal. Júdás már elkészítette az ördögi tervet, mely szerint a mestert a főpapok kezébe adja, ezzel az eseménnyel pedig eljön a leleplezés ideje is. A mai történet a vacsora előzményéről számol be, egészen pontosan a tanítványok feladatáról, ugyanakkor betekintést nyerünk az isteni rendezőelvbe is. A tanítványok szinte értetlenül kérdezik: hol akarod, hogy elkészítsük? Vajon hol találnak arra alkalmas helyet, hogy a szükséges előkészületeket megtegyék?

Kétségeskedő kérdéseink sokszor nekünk is vannak, amelyek az év elején különös súllyal bírnak. Ezek pedig gyakran még akkor is gondterhelté tesznek, ha felismerjük az Istentől kapott feladatunkat. A családfők tudják, hogy ebben az évben is el kell tartaniuk a családjukat, de milyen erőfeszítések árán? Sok beteg ember szeretne meggyógyulni ebben az évben, de vajon lehetséges ez? Sokan megpróbáltatásokkal kezdték az új évet és ott van bennük a gyötrő

kérdés: hogyan szabadulhatnék meg?  A tanítványok a jézusi parancsnak engedelmeskedve, egy nagy berendezett vacsoráló helyre találnak, tehát minden el volt készítve, csupán a húsvéti bárány hiányzott. A hívő élet egyik nagy öröme, hogy a kellő időben Isten kirendeli számunkra a szükséges dolgokat. Az Egyiptomból szabadult nép sem tudta előre, hogy kettéválik előttük a tenger, mannát kapnak táplálékul vagy víz fakad számukra a kősziklából. Mi sem tudjuk, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznünk, de az biztos, hogy Isten gondoskodik a legapróbb részletekről is, nekünk csupán könyörögnünk kell érte. Ez bátorítson minden gyógyulni és szabadulni vágyó embert. Ámen!

Erdei-Árva István,

Szamoskóród

 

Szóljon hozzá