Kezdőlap / Napi Ige / 2013. január 24.

2013. január 24.

Lukács 24: 28-35 „És lőn, mikor leült velök, a kenyeret vévén, megáldá, és megszegvén, nékik adá. (30)”

Igeversünk leírja, hogy Jézus, a két emmausi tanítvány számára itt még titokzatos idegen, aki melléjük szegődött az úton, az övéivel leül egy asztalhoz. Ha felületesen olvassuk a történetet, csupán egy jelentéktelen részletnek tűnhet, pedig nagyon is sok mindent kifejez.

I.

Krisztus asztalközösséget vállal tanítványaival, akik a történet szerint gyászolnak, szomorúak, nincs biztos jövőképük, összeomlottak. Menekülni szeretnének, ezért indultak el késői órában Jeruzsálemből Emmausba. Rengeteg ilyen érzéseket hordozó megkeseredett ember él a világban ma is. Talán a történeten keresztül e két tanítvány alakjában magadat, vagy életed valamelyik vonását ismered fel. Az Ige üzenete, hogy Jézus nem megy tovább. Velük marad, leül az asztalukhoz, mert előzőleg behívták. Hívd be, engedd be Krisztust az életedbe, meglátod milyen nagy áldás, amikor ott ül az asztalodnál, megáldja kenyeredet és családodat, békét és nyugalmat áraszt az otthonodba.

II.

Az asztalközösség kifejezi a békességet. Asztalhoz szoktak ülni azok az emberek, akiknek fontos megbeszélni valójuk van, a tárgyaló partnerek. Milyen jó, hogy Krisztus leül velünk, mert beszélgetni szeretne. Mondanivalója van, és meg akar hallgatni téged. Sok ember panaszkodik, hogy nincs kinek elmondja érzéseit gondolatait, mert senki sem akar meghallgatni. Krisztus melletted ül, és beszélgetni akar veled. Kérdés, hogy te mit akarsz? Akarsz elcsendesedni, az imádság vagy az úrvacsora közösségében, ahol a megáldott és megszegett kenyér által is jelen van Krisztus, az áldott asztalközösség tagja lenni?

III.

Az asztalközösség a családias hangulatot fejezi ki. Olyan nagy öröm, amikor a család minden tagja, akik napközben szétszórva munkahelyeken és iskolákban rohanva étkeznek, este otthon a családi asztalközösségben, békében és szeretetben együtt ülve örvendezhetnek nem csak az ételnek, de egymás társaságának is. Engedd, hogy asztalodnál ott üljön Krisztus. Ő legyen a családfő, aki megáldja, megszegi, nektek adja a kenyeret, közöttetek van otthonotokban él, tiveletek minden napon a világ végezetéig. Ánem!

Máthé Róbert

Patóháza

 

Szóljon hozzá