Kezdőlap / Napi Ige / 2013. január 23.

2013. január 23.

A küszöbnél

„… Ő úgy tőn, mintha tovább menne.” (Lk 24,28)

Az emmausi tanitványok reménytelenségét és kétségbeesését hallgatta végig Jézus az úton. Azután Ő maga tanitott Őket az irásokról. Itt azonban egy fontos ponthoz érkeztek. Jézus úgy tesz, mintha tovább menne, most a tanitványok döntésén a sor.

Egy ideig velünk együtt is kéretlenül jön Jézus. A nagymama óhajának engedelmeskedve konfirmációig muszáj járni templomba. Hallgatni kell (?) a prédikációt, de közben sokan alig várják, hogy ennek vége legyen, és Istentől „messze vidékre költöznek.”  Akarod-e Jézussal együtt élni az életedet? Ezt nemcsak az emmausi ház közepén kérdezi tőlünk Isten, hanem a templomküszöbnél is, amikor indulunk az Ige üzenetével hajlékainkba.

Jézus sok betegtől kérdezte: Akarsz-e meggyógyulni? És bármennyire is egyértelműnek tűnik a válasz, sokakban már az akarat sincs meg. Jézus ezt a reménységet és akaratot adja vissza az embernek. Sokszor vagyunk mi úgy az Istennel való kapcsolatunk rendezésével, mint a fogorvosi váróteremben. Nem igazán vágyunk bemenni, pedig tudjuk, hogy a fájdalmunktól szabadulunk ott meg. Egyszer egy kisgyerek ment be a fogorvoshoz édesapjával, beült a fogorvosi székbe, de semmiképpen se akarta kinyitni a száját. Aztán egy kis unszolásra két kérdést tett fel a fogorvosnak: Az első tudsz fogat húzni? Igen, hangzott a válasz. A második szeretsz engem? Erre is pozitív válasz érkezett. Akkor kinyitom a számat. Jézus tud rajtunk segíteni és szeret minket, nyisd ki hát bátran szíved ajtaját! Ámen!

Rácz Ervin,

Erdőd

Szóljon hozzá