2013. február 4.

„És monda nékik Gedeon: Én nem uralkodom felettetek, sem az én fiam nem fog uralkodni felettetek. Az Úr uralkodik ti felettetek!” Bír 8,23

Olvasásra: Bír 8,1-23

Végigolvasva ezt a huszonhárom verset, amelyet a Bibliaolvasó kalauz ma olvasásra rendel, sok gondolattal, emberi érzéssel és megtapasztalással találkozunk.

Az első, amely mellett meg kell állnunk: az emberi bizalmatlanság. Sem Sukkót, sem Pénuel elöljárói nem segítenek Gedeonon és csapatán, nem adnak enni a csatából érkező és újabb csatára induló embereknek, mert nem biztosak annak kimenetelében. Nem bíznak Istenben, Aki elküldte bíráját, hogy űzze az ország határain túlra az Általa megvert csapatot. Naponként találkozunk ezzel az esettel: valaki nem érti mit, miért teszünk, számon kéri tetteinket. És milyen nehéz úgy élni, úgy cselekedni, hogy mindaz Istennek tessék, amikor a világ gondolatával ez szembe megy!

A másik gondolat, a győzelem megélése. Semmit nem olvasunk ebben a néhány versben a diadalittas Gedeonról, a győztes ujjongásban kitörő csapatról. Elvégezték a szolgálatukat, elindulnak haza. Mert tudják, nem ők győztek, nem ők háromszázan futamították meg a többezres sereget, hanem Isten, Aki csatarendbe állította őket és elküldte a harcra. Milyen jó lenne így indulni harcainkra, és a hétköznapi győzelmeket így kezelni!

Amikor Gedeon hazatér, felajánlják neki a királyságot. Uralkodj felettünk – milyen csábító is lehetett! És ne csak te, fiaid is, az egész dinasztia! Látjuk később, fia megpróbálkozik ezzel, de vér és az Istennel való szembefordulás kíséri királyságát, önálló akcióját.

Az Úr uralkodik ti felettetek – Gedeon helyre teszi a helytelen gondolkodást. Nem királyra, nem uralkodóra, dinasztiára van szükségük, hanem annak felismerésére, az Úr uralkodik. Ma is.

Varga Botond,

Szatmár-Németi

 

Vélemény, hozzászólás?