Kezdőlap / Napi Ige / 2013. augusztus 4.

2013. augusztus 4.

„Egy valakije volt még, a szeretett fia. Utoljára őt küldte el hozzájuk, mert így szólt: Fiamat meg fogják becsülni.”  Márk 12, 6

Elolvasni: Márk: 12, 1-12

A mai történettel kapcsolatban ez az egy mondat foglalkoztat leginkább: a Fiamat meg fogják becsülni. A Mindenható Isten mondja ezt Jézus Krisztusról. Nem becsülték. A Biblia elmondja világosan, mit tettek az egyszülött Fiúval a világ. Születésekor csak istállót ajánlottak fel neki. Míg mi kényelmesebbnél kényelmesebb lakásokban élünk, míg a madaraknak jutott egy fészek, a rókáknak egy barlang, Jézus még ennyit sem kapott. Egy mindvégig szövött ruhában járt ezen a földön, nem volt semmije és senkije, még a hajót is amiről prédikált Pétertől kérte kölcsön. Láttad Őt valaha úgy, hogy mire becsülték itt a földön? Azért volt, amit kizárólag neki készítettek: a töviskoronát csak neki fonták. Kapott is az emberektől: ostorcsapást, gúnyt, játszadozást, szegeket, pofont, keresztfát. Ez mind az Övé volt. Erre becsülte a világ akkor. Mi a helyzet ma? Gondolkozz el testvérem, te mire becsülöd Őt?

Jézus ezt a példázatot azoknak mondta, akik önmagukban elbizakodtak és a többieket semmibe vették, olyanoknak, akik Istent nem féltek és embert nem becsültek. Valójában mindannyian ilyenek vagyunk, mert így születtünk. Azt gondoljuk, megy nekünk Isten nélkül is. Ádám és Éva is ezt gondolták, lám hova jutottak, s mi is azért érezzük magunkat oly sokszor kivetettnek és védtelennek, mert szeretnénk függetleníteni magunkat Istentől és embertől. Talán ma nem csak Urunk panasza ez, hanem szeretteinkké, a körülöttünk élőké: nem becsüljük a szeretetet. Vigyázz, mert sokan becsülnék már egy-egy szülő, vagy testvér szeretetét, de már nincsenek. Késő. Számomra olyan megdöbbentő, hogy minél keményebb az emberi szív, annál nagyobb az Isten szeretete.

Az Isten szeretetét megbecsülni még nem késő. Ma is, mint oly sokszor eddig, ott áll az ajtód előtt és arra vár, hogy megnyisd a szíved. Az Isten egyszer mindenkitől számon kéri mennyire becsülte meg a legdrágábbat. Mire becsülted őt eddig időben, pénzben, erőben? Mennyit ér neked Jézus? Az Istennek sokat ér. A mennyben Ő a legmegbecsültebb. El is mondja az Atya: ez az én szerelmes Fiam, akiben én gyönyörködöm. Vele szemben a mi életünk semmit nem ér, de ha rajtad a Vére, ha szívedben ott él, akkor érette, miatta az örökkévalóságban te is a legmegbecsültebb leszel. Isten ma újra a szívedre akarja helyezni a drága üzenetet: a Fiamat, a szenvedőt becsüld meg, hogy te is megbecsült lehess. Ámen.

Nagy Róbert,

Apa

 

Szóljon hozzá