Kezdőlap / Napi Ige / 2012. szeptember 27.

2012. szeptember 27.

Ámós 9,2

“Ha a Seolba ássák is be magokat, kezem onnan is kiragadja őket; és ha az égbe hágnának is fel, onnan is levonszom őket!”

Ámós próféta nagyon jól határozza meg Isten hatalmát a 9. fejezetben a mélységektől a magasságokig. Szemléletes és hatásos az olvasó számára az a fajta leírás, mely bemutatja a világ Urát, a Mindenhatót, Örökkévalót, a hatalmas Istent. Ámós meg akarja győzni a hallgatóságot arról, hogy milyen erővel és hatalommal rendelkezik az élő Isten.

Talan minket is figyelmeztetni kéne akkor, amikor elfelejtkezünk arról, hogy kinek a kezében vagyunk, akkor amikor legyintünk egy bibliai csodára, tanításra, amikor kételkedünk, vagy éppen nem tulajdonítunk jelentőséget az Ő szavának.

Mert a büntetés könyörtelen…

Ámós a végletekig megy el, amikor Isten számonkéréséről szól. Isten elől nem lehet elbújni, elrejtőzni, mert ránk talál és számonkér. Találkoztunk mi már ezzel a számonkéréssel, amikor arra gondoltunk, hogy el tudjuk kerülni, de Isten megrázta a mi életünket és éreztük, büneink miatt ez a számonkérés részéről. Tragédia, betegség, csalódás, fájdalom, különféle módon nevezhetjük a számonkérést ami ott volt és van életünkben, amelyik nem rendelkezik korlátokkal sem ebben, sem az elkövetkező világban.

Amilyen határtalan Isten részéről a büntetés, épp olyan korlátlan az ő adakozása, támogatása. Ámós próféta a 9. rész utolsó harmadában a rehabilitációról beszél. Isten támaszt egy napot, amikor az övéit kárpótolja, amikor a maradékot öszzeszedi és gazdagon megáldja. Mert amilyen erővel megsemmisít, ugyan olyannal épít Isten kegyelme, ugyan úgy megtalál fájdalmaink és jajgatásaink közepette pont, mint bűneinkben.

Keresztyén üdvrendünk pontjaiban is van ilyen folyamat. Amikor a bűnvallás után Isten összetöri a mi bűnös szívünket, semmisé teszi Krisztus áldozatáért vétkeinket, Szentlélek ereje által elkezdi bennünk az új élet felépítését, amelyik már Ő neki tetsző.

Kiss József,

Pálfalva

 

Szóljon hozzá