Kezdőlap / Napi Ige / 2012. május 25.

2012. május 25.

“És Józsué, a Nún fia, elkülde Sittimből titkon két férfiút kémekül, mondván: Menjetek el, tekintsétek meg azt a földet és Jérikhót. Azok pedig elmenének, és bemenének egy parázna asszonynak házába, a kinek Ráhábvala neve, és ott hálának.” Józs. 2,1

(Ha időd engedi, olvasd el az egész fejezetet.)

Mikor Mózes kémeket küldött Kanaán területére, hogy információt szerezzen az elfoglalandó területről 12 férfit küld, Israel minden törzséből egyet-egyet. A kémek „hazatérve” – a pusztában táboroztak Izrael fiai éppen – azt állítják a „föld” amit el kellene foglalni túl erős, túl védett, képtelen próbálkozás lenne. Csak ketten állították, a 12-ből, hogy Kanaán elfoglalható, …hisz ne feledjük, velünk van Isten. A „demokrácia” tehát csődöt mondott, a többség rosszul döntött, s 40 évig itták a levét, minden felnőtt meg kellett haljon a pusztában, beleértve a vezért, Mózest is.

Az a 2 kém azonban, aki bízott Istenben, életben maradt, mert Isten megtartotta őket. Egyikük Józsué, a Nún fia, a vezér, aki nem választás útján kerül Mózes megüresedett helyére. Józsué „kinevezést” kapott, egész felülről…, s most ő küld kémeket a Jordánon túlra, Jerikó feltérképezésére.

Józsué nem követi el Mózes hibáját, indulásból csak két embert küld, olyanokat, akik „megbízhatóak” akik azt fogják mondani amit „kell”!

A történet itt kap gellert, bár a szentíró nem kommentálja tetteiket, csak leírja a történéseket, elég furcsa, hogy a 2 kém első útja, a „kurvákhoz” vezet. És valószínűleg ők ketten voltak Józsué legmegbízhatóbb emberei. Biztosan ki akarták engedni a „gőzt”, vagy itt akartak információt szerezni…

A hívő ember persze másképp látja: maga Isten vezette őket oda, no persze nem azért, hogy „át mulassák” az éjszakát, hogy szajhákkal hancúrozzanak, hanem azért, hogy Ráháb megszabaduljon.

Ráháb a háztulajdonos ismeri Istent, és segít a kémeknek, ezért az ostrom utáni mészárlás, ami egész Jerikót kipusztítja, rá nem vonatkozik, egész „házával” mindenével amije van megmenekül és befogadják őt Izrael fiai.

A mai kérdés nem az, hogy ki hol szúrja el az életét, hogy ki milyen és mekkora hibákat vét, hanem az, hogy te, aki Isten népéből származol tudsz-e megbocsájtani, befogadni? Az „egyház” ma kirekeszt-e embereket, vagy azt akarja, hogy mindenkiben megszülessen Krisztus. Ha közvetve is, Ráhábban megszületett, ami reménység kell, hogy legyen mindenki felé. Nem olyan rövid az Úr keze, hogy meg ne szabadíthatna!

Ámen.

Jobb Domokos

Ombod

 

Szóljon hozzá