Kezdőlap / Napi Ige / 2012. július 29.

2012. július 29.

“Eljött az idő, elközelgett a nap…, harag jön minden sokaságára” (Ezékiel 7:12)

Megvallom, számomra nehéz Isten haragjáról és büntetéséről írni. Ugyanis bennem Isten a szeretet és a megbocsájtás megtestesítője, az érettem meghalt Jézusban tisztának érezhetem magam, hiszem, hogy az Ő keresztje bearanyozza életemet.
Az Ige követelményének mégis eleget kell tenni: létezik olyan élethelyzet, amikor méltán haragszik az Úr, és a büntetést sem kerülhetjük el. A mindennapi életben is így van ez: édesapaként vagy nagyapaként, akármennyire is szeretem gyermekemet vagy unokáimat, büntetni is kell, nem azért, hogy megmutassam, hogy én vagyok az úr a háznál, sokkal inkább a gyermek vagy az unoka érdekében, még akkor is, ha a büntetés lehet, jobban fáj nekem, mint nekik.
Elkerülhetetlen, hogy az Isten mindent elnézzen. Mi lett volna az emberiséggel, ha megengedi az Isten, hogy felépítse Bábel tornyát, vagy hová fajult volna még az emberiség, ha nem szab gátat az egész földet átfogó bűnnek özönvízzel az Úr? Meddig jutott volna a választott nép, ha Mózes szó nélkül hagyja az arany borjút? Mivé lennénk, ha engednénk a bennünk szunnyadó állati ösztönök előre törésének?
Érdekes, legújabban a gyilkosokat pszihológiai tesztnek vetik alá, elmeállapotukat vizsgálják meg, sok esetben fel is mentik azt, akit abnormálisnak nyilvánítanak. Az elkövetett tettet nem lehet enyhíteni valakinek a pillanatnyi zavarával. Még nem találkoztam olyan világi ítélettel, amely kimondotta volna, hogy Isten ellen is vétkezett volna valaki. (Úgy látszik, a polgári törvénykönyv teljesen törölte az Isten nevét paragrafusai közül, elfelejtették a jogászok, hogy a világi törvénykönyv alapja Isten Igéje, a Tízparancsolat-de ez már más kérdés).
A megbocsájtást Isten csak annak adja, aki elismeri vétkét vagy bűnösségét. Aki kéri irgalmát és kegyelmét. Nem mondhatod, hogy nekem aztán nincs szükségem védő ügyvédre, majd én lerendezem ügyemet vele személyesen.
Jézus a te védő ügyvéded, Ő éretted, helyetted is könyörög, de mondd vele együtt: Bocsásd meg az én vétkeimet. Ámen.

Fodor Lajos,
Halmi

Szóljon hozzá