Kezdőlap / Napi Ige / 2012. július 15.

2012. július 15.

” Aki vermet ás másnak , abba belé esik ,

és aki felhengeriti a követ , arra gurul vissza.”

Példabeszédek 26,27

Az Ige megvilágitásása szerinti veremásás bűn, a bűn istentelenség, amit ha nem követ a bűnbánat és Isten részéről érkező megbocsátás: pusztulást eredményez.

A másoknak vermet ásó bűnét fokozza az a tény, hogy az istentelent a szándékosság, tudatosság, előre megfontoltság vezérli. Itt tehát nemcsak véletlenszerüen  vagy tudatlanságból elkövetett bűnről van szó, hanem tudatunkkal és akaratunkkal irányitott gonosztettről.

Az a tény , hogy Isten a veremásónak vesztét jósolja egyrészt kifejezi Istenünk igazságosságát, mely nem tűr bűnt, másrészt kifejezi azt a féltő szeretetet, mely akár a bűntetés kilátásba helyezésével képes a tudatosan bűn elkövetésére készülőt elforditani tervezett gonosz útjától.

Magunkra ismertünk, mint oly sokszor vermet ásókra? Ha igen, akkor már irányt váltottunk. Ha pedig nem ismertünk magunkra, akkor még mindig egy farizeusi álarcba búrkolózott, dehát mindenki ezt teszi, és a világ erről szól, kivülről szép belülről rothadó számitgatásokkal teli énünk van. Forditsunk hátat a bűnnek és éljünk nap mint nap Isten kegyelméből.

Ámen

Genda Árpád Szabolcs,

Pettyén

Szóljon hozzá