Kezdőlap / Napi Ige / 2012. július 11.

2012. július 11.

… ezüstnél és aranynál a kedvesség jobb… Hogy az Úrban legyen bizodalmad, arra tanítottalak ma téged, igen, téged. Nem írtam-é neked drága és szép tanulságokat?” Péld 22,1.19-20

Amikor a mára kirendelt igeszakasz 19. versét olvastam, úgy éreztem magam, mint amikor váratlanul megszólít valaki. Körbenézel, és keresed az emberek között, valóban téged szólítottak meg, vagy valaki egészen mást? És akkor észreveszed, csak te vagy ott, hozzád szól a hang.

És mit mond: az Úrban legyen bizodalmad arra tanítottalak, tanítalak ma téged. Ő szól, felfelé irányítja a tekinteted, megtanít Benne bízni. Erről szól a Példabeszédek könyve, a hétköznapok során, emberi hozzáállásoddal hogyan hirdetheted Őt, miként tanulhatsz meg bízni. Mert a bizalmat is tanulni kell. Van bennünk egyfajta ősbizalom, de azt nagyon könnyen elveszíthetjük. Nézd meg a kicsi gyermeket, akit mindenki elhagyott és becsapott, akinek a lelkében százegyszer százszor tört már szét a varázs, mégis tud bízni, mert Valaki megtanította! És ha ő tud, a kicsi elhagyott lélek, te a felnőtt, aki mellett szüntelenül ott van Ura Lelke által, Akit megígért, te ne tudnál bízni? Igen te!

A másik nagy ajándéka ennek a mai igerésznek, hogy újra „drága és szép tanulságokat” kapunk benne. Egyet emelnék ki, a rész erejéről, de olvasd végig, és tapasztald meg a csodát, miként szólít meg egy-egy ilyen drága tanulság!

Ezüstnél és aranynál a kedvesség jobb. És bizony sokszor több az aranyunk és az ezüstünk, még akkor is, ha otthon a fiókban dugdossuk, és kevés van belőle, néhány gramm és uncia. A kedvesség olcsóbb. Több embernek örömet szerezhetsz vele! Nem kell érte hónapokon, éveken át gürcölnöd. Egy mosoly. Ennyi az egész! Csak legyen az a mosoly őszinte. Kedvesség. Ha ezt kapja tőled a gyermeked, hidd el, jobban fog emlékezni rád! És ha ezt kapja tőled a ma embere, végre rájön, a keresztyén ember nem fekete ruhás, savanyú alak, hanem kedves, mosolygós, őszinte gyermeke Urának.

Varga Botond

Szatmár-Németi

 

Szóljon hozzá