Kezdőlap / Napi Ige / 2012. január 18.

2012. január 18.

Máté 6. 16-24

„A test lámpása a szem. Ha azért a te szemed tiszta, a te egész tested világos lesz. (22)”

A szem a lélek tükre – tartja a közismert mondás, mely felől nem kizárható, hogy bibliai ihletettségű. Mai Igénkben, Jézus Krisztus hasonló tartalmú tanítást fogalmaz meg, kicsit másképp, hisz a közmondás a lélek tükrének, Krisztus pedig a test lámpásának tartja a szemet.

I.

Amit Károli testnek fordít az eredeti görög szöveg értelme szerint sokkal inkább az egész emberi lényt, életet, testet és lelket egyaránt jelent. Vagyis a szemünk egész emberi lényünk, életünk lámpása. A szem elárulja az ember testi és lelki állapotát egyaránt. A szemen meglátszik, ha valaki beteg, fáradt, rosszul érzi magát, de a lélek dolgai is kiolvashatóak belőle, mint öröm, bánat, elégedettség, csalódottság, béke, harag, gyűlölet, szeretet. Vajon a szemed a legtöbbször milyen érzéseidet tükrözik. Tudsz másokra örömmel, békével, szeretettel tekinteni, vagy csak negatív érzések sötétsége árnyékolja be a tekinteted.

II.

A szemed legyen tiszta, őszinte. Ha lelkiismereted tiszta, gondolataid és érzéseid Krisztus szerintiek, bátran a szemébe nézhetsz bárkinek. Ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz – tanítja az írás. Engedd, hogy Isten Szentlelke megtisztítsa egész emberi lényed, hogy ne lecsüggesztett tekintetű, hanem emelt fővel járó gyermeke lehess Istennek.

III.

A szemen keresztül nem csak érzéseink és gondolataink, vagy testi állapotunk sugárzik a környezetünk felé, hanem fordítva is. A szemen keresztül jut el a legtöbb információ elménkhez, szívünkhöz. A bibliai ember anatómiai felfogása szerint az emberi test olyan, mint egy házikó, melynek ablakai a szemek. Amit látunk, amire tekintünk, amit megbámulunk meg fogja határozni érzéseinket és gondolatainkat. Nem véletlenül mondja Jézus, hogy a te szemed megbotránkoztat téged. Tekinteted fókuszából igyekezz kiszűrni mindent, ami életedre nincs jó hatással, és tanuld meg a zsoltárossal együtt vallani: „szemeimet a hegyekre emelem, onnan jön az én segítségem” Ámen

Máthé Róbert

Patóháza

 

Szóljon hozzá