2011 október 13.

Kolossébeliekhez írt levél 2: 8-15

„Mert Ő benne lakozik az istenségnek egész teljessége testileg.” Kol. 2,9

 

Pál apostol nemcsak megdicséri és hálát ad Istennek a kolossébeli gyülekezet hitéért, hanem óvva inti is őket arra, hogy ne engedjék maguk közzé a hamis tanítókat. Valaki azt mondta, hogy ezek a keresztyén emberek lelkileg fogékonyak lettek. Erről a fogékonyságról gondolkozzunk el a mai napon.

Egyáltalán nem negatív tulajdonság az, hogyha valakinek hamar megragadja a figyelmét és a szívét a körülötte lévő esemény és dolog. Pál ezt nagy jól tudja, és éppen ezért figyelmezteti a gyülekezet tagjait, hogy ezt a fogékonyságukat és nyíltságukat ne adják oda idegen célokra. A világ sugározhat az emberek felé pozitív és negatív érzéseket, dolgokat egyaránt. Ezek között pedig szelektálni kell. Ha valaki nem a keresztyén értékrendek szerint él minden nap, az könnyen beleeshet a Kísértő csapdájába és egy olyan rossz dolgot, dolgokat, bűnt szőhet bele a szívébe, amely egy idő után elirányíthatja a figyelmét Istenről. Ez a figyelem „átirányítás” a Sátán célja: minél többeket a pusztulásba vinni.

A keresztyén ember célja az kell legyen, hogy Krisztus evangéliumára támaszkodva a saját maga és mások hitét erősítse. Ebben a munkában pedig a hamis tanítóknak nincs helyük. Nem szabad megengedni azt, hogy hangzatos szavaik, szép dolgokat ígérő mondataik foglyul ejtsenek bennünket. Pál apostol nem elemzi ezeket a tanokat, hiszen nem az a döntő, hogy mit ajánlanak, mert annak a tartalma korról korra változhat. Pál válasza ez: Krisztusban benne lakik az istenség egész teljessége, ti is benne vagytok beteljesedve. Erre kell nekünk fogékonynak és nyíltnak lenni, hogy még jobban Benne vegyünk lakozást, célunk ezek mellett meg az kell legyen, hogy mások is Hozzá tartozzanak. Ámen

Vélemény, hozzászólás?