Kezdőlap / Napi Ige / 2011. március 29.

2011. március 29.

Fájón nevetséges

Zsolt 2,2-4

“A föld királyai felkerekednek és a fejedelmek együtt tanácskoznak az Úr ellen és az ő felkentje ellen: Szaggassuk le az ő bilincseiket, és dobjuk le magunkról köteleiket! Az egekben lakozó neveti, az Úr megcsúfolja őket.”

Olvasandó: Zsolt 2

1.   Lázadás. A bűneset óta (1Móz 3) az ember Isten ellen lázad, s ennek „ars poetica”-ját maga Isten fogalmazza meg: „..és bizony semmi sem gátolja, hogy véghez ne vigyenek mindent, amit elgondoltak magukban” (1Móz 11:6b). A klónozás hajnalán a sajtóban olyan újságcikkcímek jelentek meg, melyek az embert Isten helyébe akarták helyezni: „Teremtünk”, „Kinevetjük az Istent”, „Átvesszük az irányítást”. Összegyűltek tehát a történelem folyamán sokszor a „királyok”, a „fejedelmek” és egyszerű emberek. Összegyűlnek ma is, hogy az „Úr felkentje ellen tanácskozzanak”, ellene lázadjanak.

2.   A nevető Isten. A Mindenható gúnyosan kineveti ellenségeit (4). Az ember nagynak érzi magát még kisebb hatalomban is, hát még a föld királyai, hatalmas államfői, amikor összegyűlnek. Van-e akadály a „föld királyai előtt”, ha egyet akarnak? Gőgösen, büszkén, hatalmasan élet és halál felett? Az Úr neveti próbálkozásaikat. Ha a történelem palettáján lévő eseményeket vizsgáljuk, láthatjuk, hogyan buktak meg egymás után emberfelettinek tűnő urak és hatalmak (lásd ma: Észak-Afrika). Nevetséges néhány évtized után is meghallgatni győzelmükben biztos, harsogó beszédeiket. Sajnos, ezek után sem tanulnak a világ fejedelmei, úgy képzelik, övék a jövő irányítása. Fájón nevetséges…

3.   A hívő ember másképp látja a világot, mégpedig Isten szempontjából. Tudja, nem bízhat másban, mint egyedül a Mindenható Istenben, akié az ország és a hatalom. Sőt, a hívő ember megtanulja önmagát is kinevetni, amikor kidülledt mellel igyekszik a világgal és környezetével elhitetni a maga erejét és hatalmát. A hívő ember életét átitatják Jézus szavai: „nálam nélkül semmit sem cselekedhettek” (János 15:5)

Király Lajos,

Batiz

Szóljon hozzá