2011. március 28.

„Boldog ember az, a ki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül;” (Zsolt 1, 1)

Jeromos egyházatya azt írta erről az első Zsoltárról: “Valójában az első Zsoltár a boldog élet tartalomjegyzéke.”A boldogság, az öröm a keresztyén élet jellemzője, gyümölcse. (Gal 5, 22) Ezt mi el szoktuk felejteni.

Egy régi-régi történet szerint egy nyári strandon, az emberek között végigment egy kis csacsi. Egy olyan szamár, amelyre a gyermekeknek szabad felülniük. Az egyik gyermek ránézett erre a szamárra és ezt mondta az édesanyának: Ugye ez a szamár egy keresztyén szamár? Miért? – kérdezte az édesanyja. Mert olyan búsan lógatja a fejét – válaszolta a kisfiú. Nem jó az, hogy ha sokan még mindig azt gondolják, hogy a hivő élet ilyen fejlógató, örömtelen, szabályokba-tilalmakba merevedett életforma.

„Minden ember boldog akar lenni” – mondja ezt egy ismert dal is. És milyen jó, hogy Jézus azért jött, hogy a mi örömünk teljes legyen. (Jn 15, 11)

Csak megerősíteni szeretném a fenti Ige alapján. Mit nem tesz az, aki boldog akar lenni?

  1. Nem fogad el gonosz tanácsot, mert az veszélybe sodorja, kiúttalan lesz az élete
  2. Lelkiismerete nem engedi, hogy megálljon a bűnösök útján, mert látja, hogy ezen az úton nincs öröm, csak üröm, öröm ideig-óráig.
  3. Nem csúfolkodik, mert nem a legnagyobb öröm a káröröm.

Krisztusban lehetünk mi igazán, tartósan boldogok, örüljetek hát az Úrban mindenkor…! Ma is. Ámen!

Rácz Ervin,

Erdőd

 

Vélemény, hozzászólás?